رئیس و مسئولان قضایی دیوان عدالت اداری علاوه بر سفر به استانها و رسیدگی به درخواستهای مراجعان در ملاقاتهای مردمی در یک سال گذشته ۲ هزار و ۳۳۴ مورد ملاقات مردمی مستقیم و بی واسطه انجام دادهاند.دادگستری مرجع تظلم خواهی افراد و امید آنان به عدالت است بنابراین باید در عین اجرای عدالت به افزایش احساس عدالت در مراجعان توجه کرد، از طرفی دیدار مسئولان و روسای قضایی در مورد بسیاری از موارد میتواند بسیار کمک کننده بود و موجب حل شدن مشکلات و تسریع در رسیدگی به پروندهها و رضایت مندی بیشتر مردم از دستگاه قضایی شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در حکم انتصاب ریاست قوه قضاییه، حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای را به «ارتباط با متن مردم و حضور در میان آنان» توصیه فرموده و این امر را دارای «برکات بسیار» عنوان کردهاند و رئیس قوه قضاییه نیز همواره بر دیدار وثیق مسئولان قضایی با مردم تاکید داشتهاند تا از این طریق برخی از مشکلات مراجعان به مراجع قضایی رفع شود.
از همین رو در دستگاه قضایی کشور، اصلیترین ارزشها و اهداف ملاقاتهای مردمی «پاسخگویی به درخواستها و توجه به خواستههای مشروع و به حق مردم وارتباط مستقیم با آنان و ارائه پاسخ موثر به سوالات آنها» بوده است و ملاقاتهای مردمی مقامات قضایی سراسر کشور بصورت مستمر و همراه با توسعه انجام میشود و حفظ کرامت و تکریم ارباب رجوع و شنیدن بدون واسطه مشکلات حقوقی و قضایی مراجعان، جدیتر از گذشته در دستور کار قوه قضاییه قرار گرفته و مسئولان این دستگاه، تلاش میکنند تا گره از کار مردم باز کنند. با همین نگاه رئیس و معاونان دیوان عدالت اداری نیز بمنظور شفافیت در پاسخگویی و تسریع در رسیدگی به مطالبات مردم، علاوه بر انجام دیدارهای مردمی مستمر و سفر به استانهای مختلف در مکانهای عمومی از جمله مصلیهای نماز جمعه با برپایی میزخدمت پاسخگوی سوالات و مطالبات مردمی مرتبط هستند.
برنامه ریزی سفر به استانها برای دیدار با مردم
حجت الاسلام والمسلمین حکمتعلی مظفری در خصوص نحوه انجام ملاقاتهای مردمی مسئولان قضایی دیوان عدالت اداری در یک سال گذشته، بیان کرد: به لحاظ اسقرار دیوان عدالت اداری در تهران از سال ۱۴۰۰ برنامه ریزی برای سفر به استانها بمنظور دیدار مستقیم و بی واسطه با مردم انجام شد.
۱۰ سفر استانی بدون تشریفات
وی افزود: از آن زمان تا کنون به بیش از ۱۰ استان سفر کردیم که باتوجه به تاکید و اجازه رئیس قوه قضاییه این سفرها بدون تشریفات بود و دیدارها با مردم بصورت چهره به چهره ومستقیم انجام شده است.
اطلاع رسانی به مردم
رئیس دیوان عدالت اداری با اشاره به اینکه در این سفرها از ۲ تا ۳ هفته قبل، موضوع سفر و دیدار با مردم با دادگستریهای استانها هماهنگ میشود، افزود: از طریق روابط عمومی دادگستری و دفتر نمایندگی دیوان عدالت در مراکز این استانها انجام دیدار به مردم اطلاع رسانی میشود تا کسانی که متقاضی دیدار با مسئولان دیوان عدالت اداری هستند ثبت نام کنند.
۸ ساعت گفتوگو با مراجعان
حجت الاسلام والمسلمین مظفری، عنوان کرد: در بعضی از استانها تعداد قابل توجهی از مردم تقاضای دیدار دارند و من و معاونان دیوان عدالت اداری در ظرف زمان لازم و حدود ۷ الی ۸ ساعت، با شنیدن صحبتها و مشکلات این افراد مورد به مورد به درخواستهای آنان رسیدگی میکنیم.
ملاقات با افرادی که توان سفر به تهران ندارند
وی تصریح کرد: این برنامه ریزی به این جهت است تا افرادی که توان سفر به تهران را ندارند بتوانند خواستههای خود را در سفر استانی مسئولان دیوان و ملاقاتهای مردمی مطرح کنند و از سوی دیوان برای رسیدگی به این خواستهها پیگیری شود.
دیدار مردمی روزانه و با هماهنگی
رئیس دیوان عدالت اداری در ادامه با بیان اینکه علاوه بر این بصورت روزانه و با توجه به درخواستهای ثبت شده در اداره کل حوزه ریاست و روابط عمومی دیوان؛ اصحاب پرونده به تناسب موضوع به معاونتهای مربوطه جهت دیدار و رسیدگی معرفی میشوند.
ارجاع درخواستها به معاونتهای مربوطه برای پیگیری درخواستهای مردمی
حجت الاسلام والمسلمین مظفری ادامه داد: همکاران در اداره کل حوزه ریاست، به عنوان مثال افرادی که نسبت به صدور رای اعتراض دارند و یا خواستار تسریع در رسیدگی هستند را با هماهنگی به معاونتهای مربوطه ارجاع میدهند تا باشنیدن مشکلات، درخواستهای آنان تا حصول نتیجه پیگیری شود.
ملاقات روزانه رئیس دیوان با مراجعان
وی با بیان اینکه بعضی از افراد برغم مراجعه به معاونتهای مربوط قانع نمیشوند و مستقیم به دفتر ریاست مراجعه میکنند، افزود: غالبا خودم روزهایی که در دیوان حضور دارم با متقاضیان ملاقات و معمولا در روز به مشکلات ۴ الی ۵ نفر به این شکل و مستقیما رسیدگی میکنم. رئیس دیوان عدالت اداری اعلام کرد: در ۳ ماهه ابتدایی سالجاری نیز ۹۴۱ مورد ملاقات مردمی توسط مسئولان قضایی دیوان با مردم بصورت مستقیم و بی واسطه صورت گرفته است. وی افزود: یعنی در یک سال گذشته ۲ هزار و ۳۳۴ مورد ملاقات توسط رئیس و مسئولان قضایی دیوان عدالت اداری با مردم انجام شده است.
میانگین زمان رسیدگی به پروندهها در شعب بدوی کمتر از ۴ ماه و در شعب تجدید نظر کمتر از ۳ ماه
رئیس دیوان عدالت اداری در خصوص میانگین زمان رسیدگی به پروندههای ورودی به دیوان عدالت اداری در شعب نیز اظهارکرد: میانگین زمان رسیدگی به پروندهها در شعب بدوی کمتر از ۴ ماه و در شعب تجدید نظر کمتر از ۳ ماه اتفاق میافتد.
از سال گذشته بحث رسیدگی به پروندههای معوق در دیوان آغاز شد
وی در ادامه با اشاره به اینکه گاهی زمان رسیدگی به برخی پروندهها طولانی میشود، افزود: خوشبختانه از سال گذشته بحث رسیدگی به پروندههای معوق در دیوان آغاز شد و در حال حاضر تعداد اندکی از شعب دیوان گرفتار این نوع پروندهها هستند که برخی از این موارد دلایل قانونی خاص خود مانند «عدم ارسال نظریه کارشناسی و ..» را دارد.
در حال حاضر موجودی پروندههای معوق در اغلب شعب دیوان به صفر رسیده
حجت الاسلام والمسلمین مظفری افزود: با این وجود در یک سال گذشته با همت همکاران بسیاری از پروندههای معوق تعیین تکلیف شد و در نهایت در حال حاضر موجودی پروندههای معوق در اغلب شعب دیوان به صفر رسیده است.
نوبت بندی رسیدگی به پروندهها
رئیس دیوان عدالت اداری همچنین با اشاره به حجم بالای ورودی پرونده به شعب دیوان عدالت اداری و کمبود همکار قضایی، اضافه کرد: رسیدگی به این پروندهها به ناچار نوبت بندی و براساس تاریخ وصول به دادخواستها رسیدگی میشود.