هفته نامه

در راستای کاهش ورودی پروندهها به محاکم قضایی راه اندازی خانه های سازش محله ۷۷ خانه سازش محله در استان سیستانوبلوچستان افتتاح شد

با هدف تحقق عدالت ترمیمی و کاهش پرونده‌های واصله به محاکم قضایی استان سیستان‌‌ و بلوچستان، ۷۷ خانه سازش محله در شهرستان‌های استان راه‌اندازی شد.

امر صلح و سازش از آموزه‌های دینی و باور‌های اسلامی است که باعث سلامت و آرامش جامعه می‌شود.میانجیگری و مشارکت مردمی در ایجاد صلح و سازش در دعاوی بخش عمده‌ای از سند تحول قضایی است  که بر اساس بیانات مقام معظم رهبری (مدظله) تنظیم  و مورد تاکید رییس قوه قضاییه است که به مشارکت‌های مردمی و استفاده از ظرفیت صلحیاران ،نهاد های میانجی و سازشگران محلی اشاره دارد.

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای، در  تاریخ  ۱۸ آبان ماه طی سخنانی در همایش سفیران صلح شورای حل اختلاف قوه قضاییه با اشاره به اهمیت و ارزش صلح و سازش و همزیستی مسالمت آمیز در همه مکاتب و نظامات حکمرانی و اجتماعی، تصریح کرد: ارزش و اهمیت ایجاد صلح و سازش میان افراد جامعه و رفع خصومات میان مردم، برای ما در دستگاه قضایی از حیث ارتقاء آمار رسیدگی به پرونده‌ها نیست و ما این موضوع بسیار حائز اهمیت را به مقوله آمار تقلیل نمی‌دهیم بلکه برای صلح و سازش میان مردم و رفع خصومات آن‌ها ارزش و اعتباری خاص قائل هستیم. رئیس دستگاه قضا در ادامه به مسئولان مرکز توسعه حل اختلاف توصیه کرد که با تدوین سازوکار‌های مشخص و سیاستگذاری و روشنگری، بیش از پیش از ظرفیت‌های گروه‌ها و اقشار مختلف مردمی، طوایف، هنرمندان و صاحبان نفوس و قلم و کلام در راستای گسترش فرهنگ صلح و سازش و ایجاد مصالحه میان مردم بهره گیرند.

رئیس عدلیه همچنین به مسئولان مرکز توسعه حل اختلاف دستور داد در راستای فرهنگ‌سازی برای گسترش و بسط امر مصالحه میان مردم و طرف‌های نزاع، بیش از گذشته از ظرفیت رسانه ملی و سایر رسانه‌ها بهره گیرند و در این راستا به سازماندهی امر آموزش عنایت ویژه داشته باشند.

معرفی و تبلیغ «روش‌ها و سازوکار‌های صلح وسازش»، «ارزش مصالحه»، «صلح یاران» و «طرفین مصالحه»؛ دیگر توصیه رئیس قوه قضاییه به مسئولان مرکز توسعه حل اختلاف کشور بود.

رئیس دستگاه قضا در ادامه به ارزش و اهمیت به صلح و سازش کشاندن موضوعات خانوادگی و مالی نیز اشاره کرد و به حجم قابل توجه پرونده‌هایی حاوی این موضوعات در قوه قضاییه اشاره کرد. قاضی‌القضات در ادامه با بیان اینکه امروز یکی از عناوین مهم مسائل کیفری را نزاع‌ها تشکیل می‌دهند، گفت: بسیاری از این نزاع‌ها و درگیری‌ها با یک عذرخواهی ساده قابل حل و رفع هستند؛ لذا ترویج این موضوع که مردم چگونه از ایجاد نزاع و درگیری پیشگیری کنند و آموزش این روش ها، بسیار حائز اهمیت می‌باشد و از جمله مسئولیت‌های مرکز توسعه حل اختلاف است. رئیس قوه قضاییه همچنین به صلح‌یاران نیز توصیه کرد که در انجام امر ایجاد مصالحه و صلح و سازش میان طرفین نزاع و درگیری، ممارست و جهد داشته باشند و چنانچه پس از یک یا دو بار اقدام برای مصالحه، به نتیجه نرسیدند، دست از تلاش و کوشش و پیگیری برای ایجاد صلح و سازش میان طرفین درگیری برندارند و این اقدام خیر و پربرکت را تکرار کنند.

در راستای افزایش صلح و سازش و کاهش پرونده های ورودی به محاکم قضایی خانه های سازش برای اولین بار در کشور به صورت پایلوت در سیستان وبلوچستان راه اندازی  شد که این طرح در معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان سیستان و بلوچستان در حال انجام است.

در این زمینه حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا نجفی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان در گفت‌وگو با میزان با اشاره به اهداف قوه قضاییه مندرج در سند تحول قضایی در خصوص قضازدایی و کاهش پرونده‌های واصله به محاکم قضایی استان، گفت: بدون شک منشأ بسیاری از پرونده‌های اتهامی مفتوحه در دادگستری ریشه در اختلافات طرفین دعوی داشته و می‌توان با حضور مؤثر و مشارکت افرادی‌ صلاح از ارجاع بخش قابل‌توجهی از این پرونده‌ها به محاکم قضایی پیشگیری کرد.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سیستان و بلوچستان به راه اندازی خانه های سازش استان اشاره کرد و گفت: در واقع مهم‌ترین هدف راه‌اندازی خانه‌های سازش، تحقق فرضیه اصلاح ذات‌البین و میانجیگری و ریش‌سفیدی بین افراد در مجامع صنفی، محلات یا میان اعضای خانواده بوده و در این مسیر تلاش بر آن بوده تا حول مساجد هر محله و با بهره‌گیری از اشخاص مورد وثوق اعم از روحانیون مذهبی، معتمدین و ریش‌سفیدان و یا نخبگان علمی یا حرفه‌ای، فرآیند سازش با نگاهی مرضی الطرفین عملیاتی و اجرا شود.

حجت‌الاسلام و المسلمین نجفی با اشاره به کارکرد و مزیت‌های شاخص خانه‌های سازش گفت: صرفه جویی در هزینه‌های دادرسی، حذف تشریفات معمول رسیدگی که اغلب توأم با اطاله‌ دادرسی است، تسریع در روند رسیدگی، اختیار در پذیرش تصمیمات پیشنهادی اعضا خانه سازش ازسوی اصحاب دعوی، آشنایی سازشگران با فرهنگ بومی و محلی منطقه و توجه به حساسیت‌های موضوع اختلاف و تلاش در مسیر رفع ریشه‌های شکل‌گیری اختلاف، از مهم‌ترین مزایای رسیدگی به اختلافات در خانه‌های سازش محلی محسوب می‌شود.

وی با اشاره به آمار و عملکرد خانه‌های سازش در استان اشاره کرد: با ارشادات رئیس کل دادگستری استان، فرآیند راه‌اندازی خانه‌های سازش به‌ عنوان یک اقدام ابتکاری طی دو سال اخیر در دستور کار معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سیستان‌وبلوچستان قرار گرفت.

وی ادامه داد: در گام نخست و به‌صورت پایلوت این امر در شهرستان زاهدان عملیاتی و تنها در سال گذشته بیش‌ از یکصد و ده اختلاف به سازش منتهی شد، لذا با اتکا به تجارب و دستاورد‌های این نهاد و به مناسبت هفته قوه قضاییه، طی سال جاری نیز و در اغلب شهرستان‌های استان، افتتاح خانه‌های سازش با همکاری مردم و مشارکت رؤسای حوزه‌های قضایی مدنظر قرار گرفت و بیش‌ از ۶۵ خانه سازش در هفته قوه قضاییه افتتاح شد. دستاوردی که در کوتاه‌مدت عموم مردم از ثمرات و برکات آن منتفع شده و عملاً گفتمان سیاست جنایی مشارکتی را در استان به‌صورت بالفعل به منصه ظهور خواهد گذاشت.

حجت الاسلام والمسلمین نجفی با بیان اینکه اکنون تعداد خانه‌های سازس محله در استان به ۷۷ رسیده است، افزود: تلاش بر آن است تا در راه‌اندازی خانه‌های سازش از تزاحم و موازی‌کاری در ارکان قوه قضاییه اجتناب شود، لذا در خصوص کادرسازی و در گام نخست کوشش بر آن بود تا از اشخاص موجه و خارج از ساختار شورای حل اختلاف، عضوگیری صورت پذیرد، علاوه‌ بر این یکی از ارکان اساسی رسیدگی به اختلافات در خانه‌های سازش، اقدام و اتخاذ مداخلات پیش‌ از شکل‌گیری پرونده‌های قضایی و در واقع قبل‌ از تشکیل عناوین اتهامی، حقوقی و خانواده است.

وی گفت: همچنین در مکان‌یابی مراکز شکل‌گیری خانه‌های سازش به‌ویژه در شهرستان‌های استان، هدف بر راه‌اندازی خانه‌های سازش در اماکنی بوده که به واسطه بعد مسافت، عموم مردم از دسترسی به مراجع قضایی و شورای حل اختلاف محروم باشند.

معاون اجتماعی پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سیستان و بلوچستان گفت: از ثمرات خانه های سازش همین بس که در اولین روز از بازگشایی خانه سازش محلی در شهرستان میرجاوه اولیای دم پس از گذشت قریب به ۱۱ سال از حق خود صرف نظر کرده و اعلام رضایت کردند.

وی ابراز امیدواری کرد تا با توسعه خانه‌های سازش محلی، تبیین مزایای آن در بین آحاد مردم و توفیق در فصل خصومت و ایجاد سازش در آینده‌ای نزدیک، در تحقق روند کاهش پرونده‌های واصله به محاکم قضایی و ارتقای امنیت اجتماعی توفیقات شایانی محقق شود.

گفتنی است تا کنون ۷ خانه سازش در شهرستان دلگان، ۴ خانه سازش در شهرستان قصرقند، ۸ خانه سازش در چابهار، ۶ خانه سازش در سراوان، ۳ خانه سازش در مهرستان، ۴ خانه سازش در فنوج، ۶ خانه سازش در کنارک، ۱۰ خانه سازش در میرجاوه، ۲ خانه سازش در بزمان، ۳ خانه سازش در ایرانشهر، ۳ خانه سازش در دشتیاری، ۸ خانه سازش در سرباز، ۵ خانه سازش در سیب و سوران، یک خانه سازش در هیرمند، یک خانه سازش در نیکشهر و ۶ خانه سازش در مرکز استان سیستان و بلوچستان افتتاح  شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *