
زینب میرآخوری: رامتین قانع رئیس کمیسیون کارآموزی و آموزش وکلای مرکز وکلا در گفتگو با خبرنگار حامی عدالت پیرامون برگزاری آزمون اختبار آنلاین کارآموزان اظهار داشت: هر چند که بنده به آموزش و آزمون حضوری اعتقاد بیشتری دارم، اما شرایط پیش آمده ناشی از بیماری
کرونا تمام دنیا را لاجرم به سمت اهمیت دادن بیشتر به ارتباطات مجازی سوق داده است. برای رعایت پروتکلهای بهداشتی در این دوران جلوگیری از تشکیل تجمعات ضروری است و یکی از اثرات ناشی از شیوع این بیماری افزایش شتاب رشد فعالیتها در فضای مجازی بوده است.
برگزاری اولین آزمون اختبار کتبی آنلاین کشور در مردادماه ۹۹
رامتین قانع در ادامه اضافه کرد: در همین راستا اولین آزمون آنلاین اختبار کتبی کشور را در مردادماه در ۶ درس و در ۳ روز به صورت صبح و عصر برگزار کردیم. چون تجربه اول بود. طبیعی است که اشکالاتی نظیر بیتجربگی کاربران داشته باشد. طبق تحلیل صورت گرفته از آمار شرکتکنندگان و ارسال پاسخ هایشان، کمتر از ۱۰درصد از کاربران دچار مشکل شدند که این آمار برای اولین تجربه اختبار آنلاین کاملا قابل پذیرش است.
دومین آزمون اختبار آنلاین در مهرماه برگزار شد
وی افزود: دومین آزمون اختبار آنلاین به فاصله کمتر از دوماه در مهرماه جاری برگزار شد که در مرحله اول (مرداد) حدود ۴۰۰ کارآموز در اختبار آنلاین شرکت کردند و در آزمون مهرماه هم حدود ۳۰۰ کارآموز ثبت نام کردند و عدم موفقیت کارآموزان ما به زیر ۵ درصد کاهش پیدا کرده است که این موفقیت حاصل تلاش همکارانمان در سایت عدالتخانه و کمیسیون کارآموزی است.
این مقام مسئول در مرکز وکلا در خصوص جزئیات آزمون اختبار خاطرنشان کرد: آزمون کتبی در دو قسمت تستی و تشریحی برگزار میشود. در قسمت تستی با تغییراتی که در سایت داده شده است، کارآموز بلافاصله پس از ارسال پاسخنامه، نمره خود را دریافت میکند. اما در سوالات تشریحی لینک پاسخهای هر داوطلب جهت تصحیح به همکاران محترم در کمیسیونهای کارآموزی در سراسر کشور ارسال میشود و مشارکت عمومی تمام استانها در تصحیح پاسخهای تشریحی وجود دارد.
وی درباره تعداد شرکتکنندگان در استانهای مختلف اظهار داشت: استانهای اصفهان، تهران و خراسان رضوی، آذربایجان غربی و فارس بیشترین کارآموز شرگتکننده در آزمون اختبار را داشتند. آزمون اختبار بعدی ۱۵ تا ۱۸ آبانماه برگزار خواهد شد و آخرین آزمون اختبار امسال نیز در بهمن ماه برگزار میشود.
جزئیات اعتراض به نمرات آزمون شفاهی و کتبی
رامتین قانع اضافه کرد: نمرات آزمون شفاهی اختبار قابل اعتراض نیست. نمرات کتبی تا ۳ روز از زمانی که نمره به کارآموز اعلام میشود، قابل اعتراض است و در صورت اعتراض پاسخنامه به استاد دیگری ارجاع میشود تا مجددا مورد ارزیابی قرار بگیرد. افرادی که در آزمون اختبار امتیاز لازم را کسب نمایند، مدارکشان به مرکز ارسال و پس از بررسی و صدور برگ تسویه کارآموزی، پروانه وکالت پایه یک برای آنها صادر میشود و در مراسم تحلیف حاضر شده و سوگند یاد میکنند و پروانههای صادر شده با حضور رئیس مرکز یا نماینده ایشان به آنان تقدیم میشود.
نحوه برخورد با کارآموزان متخلف در آزمون
رئیس کمیسیون کارآموزی افزود: متاسفانه برخی از کارآموزان مرتکب تقلب در آزمون شدند. نرمافزارهایی در اختیار ماست که متون با تشابه محتوایی را شناسایی میکند که پاسخنامه دو داوطلب با هم شباهت ۶۰ درصد به بالا دارد. پس از آن به صورت دستی برگهها مورد بررسی قرار میگیرد. لازم است گفته شود که نمره نهایی اختبار در هر درس میانگین نمره کتبی و نمره شفاهی آن است. کسانی که مرتکب تخلف و تقلب در آزمون شدند، نمره کتبی صفر برای آنها لحاظ میشود. با این شرایط برای قبولی در آزمون باید نمره شفاهی ۲۰ را کسب کنند که این امر تقریبا غیرممکن است. وقتی یک نمره صفر شود، معدل درس مربوطه زیر ۱۰ میشود و براساس مقررات اگر تعداد نمرات زیر ۱۰ کارآموزی بیشتر از ۴درس باشد، کارآموز به مدت ۹ ماه تمدید دوره میشود. مشکل بعدی که برای کارآموزان متخلف ایجاد میشود این است که به دادسرای انتظامی معرفی میشوند. چراکه این رفتار، رفتاری خلاف شان وکالت است. ما از کارآموز وکالت انتظار نداریم در آزمونی که ملاک سنجش توانایی آنان است، تقلب کنند. البته تعداد متخلفان زیاد نیست و در مردادماه حدود ۲۵ نفر متخلف داشتیم که با تمدید دوره و معرفی به دادسرا مواجه شدند.
رصد فعالیت مجازی کارآموزان مرکز
قانع در خصوص فعالیت کارآموزان در فضای مجازی گفت: مکررا هشدار دادهایم که فعالیتها و تحرکات کارآموزان و داوطلبان در فضای مجازی از حیث تظاهر به وکالت مورد رصد قرار دارد و در جایی که فرد داوطلب یا کارآموز برخلاف واقع خود را وکیل پایه یک دادگستری معرفی کند، یعنی شروع به فریب مردم کرده است. در این حالت تقاضای لغو قبولی این افراد را به هیئت تعیین صلاحیت تقدیم میکنیم. زیرا که از نظر بنده این افراد واجد شرایط وکالت نیستند و البته تصمیم نهایی با هیئت یاد شده است و کارآموزی دورهای افتخارآمیز است که نباید پنهانش کنیم. همه ما زمانی دانشآموز پایه اول دبستان بودیم، این یک مقطعی از کار و زندگی است. طبیعی است که باید از آن عبور کنیم. باید به این دوره افتخار کنیم. کارآموز وکالت شأن ویژهای دارد. کارآموز وکالت بودن یعنی من در مسیر آموزش فن و هنر وکالت قرار دارم.
قانع در ادامه متذکر شد: همچنین تاسیس دفتر مستقل توسط کارآموز وکالت منتهی به ابطال پروانه خواهد شد که کارآموزان این مورد را نیز مدنظر قرار دهند تا دچار مشکل نشود.
خصوصیات سربرگ مورد استفاده کارآموزان
وی ادامه داد: سربرگ کارآموزان وکالت باید دارای آدرس، لوگوی مرکز و عنوان کارآموز وکالت باشد. کارآموزان آقا حتما باید از کت و شلوار برای مراجعات به محاکم دادگستری و مرکز استفاده کنند. کت و شلوار لباس کار وکیل آقا است. و طبیعی است حضور وکلا بدون پوشش رسمی قابل پذیرش نیست. کارآموزان ما باید شأن مرکز را به عنوان نمایندگان و سفیران مرکز در تمام مراجعاتشان حفظ کنند.
جزئیات سامانه کارآموزی
رئیس کمیسیون کارآموزی مرکز در ادامه تصریح کرد: هشتم مهرماه برای حدود ۳۶۰۰ نفر پیامک ارسال گردید. این تعداد آماده شروع کارآموزی هستند و باید برای شناسایی و مذاکره با وکیل سرپرستهای خودشان اقدام کنند. افرادی که پیامک دریافت نکردند نگران نباشند چراکه پیامک براساس فرمول پاسخ استعلامات انجام شده ارسال شده است و براساس قانون ناگزیر هستیم تا منتظر وصول استعلامات باشیم و سپس پروانه صادر کنیم. برای هر کارآموز یک شماره پروانه اختصاص داده شده است. CMS کارآموزان نیز به زودی فعال میشود و به آنها اعلام میگردد که از طریق دفاتر خدمات قضائی هزینههای تمدید پروانه را پرداخت کنند. هزینههای صدور پروانه برای دوسال دریافت میشود و گیرنده این هزینهها مرکز نیست؛ به حساب خزانه دولت واریز میشود.
وی افزود: سامانه جامع کارآموزی یکی از بهترین سامانههای مرکز است که با سفارش مرکز به یکی از معتبرترین شرکتهای فعال در حوزه آی تی طراحی شده است و سرور لازم برای ساپورت این سامانه خریداری شده است. این سامانه مراجعات کارآموز را به مرکز به حداقل ممکن میرساند و ۹۵ درصد از ارتباط کارآموز با مرکز استانی از طریق همین سامانه صورت میگیرد. ضمن اینکه قرار است که انتخاب وکیل سرپرست هم از طریق همین سامانه انجام شود.
تفاوت بین وکیل و کارآموز
رامتین قانع تاکید کرد: از نظر مرکز وکلای قوه قضائیه امتیازاتی که وکیل دادگستری دارد کارآموز نیز از آن امتیازات برخوردار است. یکی از پیگیریهای بنده و تاکیدات مکرر آقای دکتر بهادری جهرمی این است که هیچ تبعیضی از حیث خدمات دهی بین وکیل و کارآموز نباشد و کارآموزان از همان ابتدای دریافت پروانه میتوانند از خدمات بیمه تامین اجتماعی نیز بهرهمند شوند و در انتخابات هم شرکت کنند و همچنین از مزایای ورود آسان به مراجع قضائی برخوردار شوند.