
وی احیای نقش قاضی مشاور زن در مجتمعهای قضایی را یکی از ضرورتهای مهم برای حل مشکلات مجتمعهای خانواده و حرکت به سمت اصل حکمیت در این پروندهها عنوان کرد و افزود: «از کارهای مهمی که در این دوره باید انجام شود، استفاده از ظرفیت بانوان در قضاوت است.»
مسائلی چند ساحتی نه حقوقی
رئیس قوه قضاییه سازوکارهای حل اختلاف، داوری و مشاوره را از مهمترین سازوکارهای پیش از دادگاه عنوان کرد که باید فعال شوند و در مجموع راهبرد حکمیت در موضوع پروندههای خانواده را تقویت کند تا کار به دادگاهها و محاکم نرسد.
آیت الله رئیسی با بیان اینکه مسائل مربوط به خانواده و زن، مسائلی چند ساحتی است که نباید آن را صرفا یک مسئله حقوقی دانست، عنوان کرد: «موضوعات مربوط به خانواده و زن، از جمله مباحث چند رشتهای هستند و به همین دلیل مطالعات و راهکارهایی که درباره آنها ارائه میشود باید چند رشتهای باشند.»
رئیس قوه قضاییه همچنین به مسئله مهریه اشاره کرد و افزود: «از مهریه در متون دینی به عنوان صداق یاد شده که صداق به معنای نشانه صداقت طرفین است. برهمین اساس مهریه نباید به سلاحی بین دو طرف برای کشمکش آنها تبدیل شود. گاهی زوج به واسطه مهریه بر زوجه ظلم میکند و گاهی این ابزار توسط زوجه علیه زوج استفاده میشود.»
طلاق توافقی نباید ساده باشد
وی با بیان اینکه مهریه حقی بر جانب زوجه است که حتما باید پرداخت شود، گفت: «مهریه برعهده زوج است و اگر زوج توانایی پرداخت آن را نداشته باشد، باید مهریه را تقسیط کرد، ولی این موضوع به معنای ساقط شدن دِین از او نیست. از سوی دیگر هم اگر افرادی برای فرار از پرداخت دِین اموال خود را به نام کس دیگری کنند، این خود مجددا یک جرم دیگری است که نباید با آن مماشات کرد.»
رئیس قوه قضاییه با اشاره به ضرورت وجود سازوکار پشتیبانی و اطلاعاتی برای قاضی گفت: «وقتی یک زن برای مهریه یا نفقه خود به عدلیه و دستگاه قضایی پناه میآورد، قاضی باید به اطلاعات و حسابهای طرف مقابل دسترسی داشته باشد تا اگر ظلمی به او روا شده، بتواند از این ظلم جلوگیری کند.»
آیت الله رئیسی با بیان اینکه مهریه دِینی است که باید پرداخت شود و کسی نگفته این دِین نباید پرداخته شود، تاکید کرد: «ما گفتهایم اگر احراز شود که زوج توانایی پرداخت مهریه را ندارد، راهکار پرداخت مهریه توسط او «زندان رفتن» نیست.»
رئیس قوه قضاییه با اشاره به جدی گرفتن موضوع «عاطفه مادری» توسط قضات خانواده، گفت: «من از مردانی که رحم و مروت ندارند و بعضا برای هفتهها و ماهها، مادر را از دیدن فرزندشان محروم میکنند، تعجب میکنم. مگر میشود به عاطفه مادری بیتوجه بود؟ مادران در این مواقع به عدلیه پناه میآورند تا اجازه ندهند نسبت به عاطفه مادری آنها این ظلم فاحش انجام شود. حتما باید جلوی این نوع روحیات که بخواهد حق فرزند را نادیده گرفت، گرفته شود.»
آیت الله رئیسی همچنین با بیان اینکه نباید اجازه داد که طلاق توافقی به سهولت انجام شود، گفت: طلاق توافقی عموما مربوط به ماههای اول زندگی است و ما در اینجا باید ارزیابی کنیم که آیا این طلاق درست است یا درست نیست. نقش حکمیت، مشاوره و ریشسفیدی در موضوع طلاقهای توافقی بسیار موثر است.
دادگاه؛ آخرین مرحله رسیدگی به مشکلات خانواده
رئیس قوه قضاییه ضمن انتقاد از آن دسته دفاتر مشاورهای که در مرحله اول مراجعه یکی از زوجین، آنها را سریعا به طلاق توصیه میکنند، گفت: «دعاوی حوزه خانواده، وکلای خاصی را میطلبد. درست است که وکلا از موضوعات حقوقی مطلع هستند، اما این کافی نیست و وکلای مربوط به دعاوی خانواده باید با مسائل این حوزه آشنا باشند. مشاهده میشود که برخی دفاتر مشاوره در همان مرحله اول مراجعه خانواده، به جای آنکه طرفین را به سازش دعوت کنند آنها را به جدایی توصیه میکنند. این کار نه شرعی، نه حقوقی و نه متناسب با سیاستهای نظام است. هر کس که مشاور روانشناسی بود لزوما نمیتواند مشکلات خانوادهها را حل کند.»
آیت الله رئیسی دادگاه را آخرین مرحله رسیدگی به مشکلات خانواده دانست و در همین زمینه بر نقش شوراهای حل اختلاف در بخش خانواده و حوزه مشاورت قبل از دادگاه خانواده، تاکید کرد.
زنجیره توطئههای دشمن
رییس قوه قضاییه ۱۲ آبان ماه در آیین پایانی سی و چهارمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی هم با اشاره به طراحیهای نظام استکباری و آمریکا و صهیونیزم جهانی برای مقابله با قدرت اسلام به تبیین حلقههای این زنجیره پرداخت و با بیان این که آنچه امروز در اتفاق میافتد، در اتاقهای فکر اندیشکدههای غربی طراحی شده اند، وابسته کردن دولتهای حاکم بر کشورهای اسلامی را اولین گام آنها در این عرصه عنوان کرد.
رییس دستگاه قضا افزود: «دومین کار آنها تشکیل و تسلیح گروههای تکفیری بود که با مسلح کردن تروریستها به سلاحهای مدرن و تغذیه مالی و اطلاعاتی آنها، تلاش کردند قدرت دنیای اسلام را تضعیف کنند.»
ایشان حلقه سوم زنجیره توطئههای دشمن علیه جهان اسلام را راه اندازی امپراطوری رسانهای عنوان کرد و گفت که «نظام سلطه برای تفرقه افکنی و شبهه آفرینی بین مسلمانان هزاران شبکه تلویزیونی و رادیویی و رسانه مکتوب و دیجیتال
راه اندازی کرد.»
مبارزه با جریانات تکفیری متوقف نمیشود
آیتالله رئیسی در جلسه ۱۳ آبان ماه شورای عالی قوه قضاییه هم با تأکید بر این که عاملان حمله به کلیسا نسبتی با اسلام ندارند، موضع گیری رئیس جمهور این کشور در حمایت از اهانت به ساحت مقدس نبی مکرم اسلام را اقدامی نابخردانه و بدتر از حمله به کلیسا و زمینه ساز این نوع اقدامات دانست.
وی در عین حال متذکر شد: «روند گرایش به دین و توجه به ارزشهای دینی و انقلاب اسلامی و مبارزه با جریانات تکفیری متوقف نمیشود و جوانان مجاهد جبهه مقامت نمیگذارند کسانی با تابلوی دین و با انتساب دروغین به پیامبر رحمت، مردم را فریب دهند.»
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنانش به موضوع ۱۳ آبان و استکبار ستیزی ملت ایران پرداخت و اظهار داشت: «رژیم ستمشاهی در ۱۳ آبان سال ۴۳ امام خمینی را به دلیل موضع گیری علیه قانون آمریکایی کاپیتولاسیون و به خاطر دفاع از اسلام تبعید کرد.»
آیتالله رئیسی افزود: «در ۱۳ آبان ۵۷ دانش آموزان ما به خاطر ضدیت با استکبار به خاک و خون کشیده شدند، اما یک سال بعد در ۱۳ آبان ۵۸ لانه جاسوسی آمریکا به دست دانشجویان مسلمان پیرو خط امام تسخیر شد و این حرکت از سوی حضرت امام به عنوان «انقلاب دوم» نام گرفت.»
دستور ویژه به دادستان
رئیس قوه قضاییه با تأکید بر این که انقلاب اول «مبارزه با استکبار داخلی» و انقلاب دوم «مبارزه با استکبار خارجی و قطع دست آمریکا» بود، تصریح کرد: «آمریکاییها همواره به دنبال گسترش سلطه خود بوده اند، اما مردم ایران نشان دادند که دشمن را به خوبی میشناسند و به موقع علیه دشمن موضع گیری میکنند.»
آیتالله رئیسی در پایان این نشست با اشاره به گزارش دادستان تهران درباره پیگیری قضایی وضعیت ارزهای حاصل از صادراتی که هنوز رفع تعهد نشدهاند، به دادستان تهران دستور داد ضمن رسیدگی به تخلفات، به این مسأله نیز رسیدگی کند که چطور افراد فاقد صلاحیت و کارتن خواب، برای انجام صادرات مورد تأیید دستگاههای دولتی قرار گرفته اند؟
پس از برگزاری مراسم تحلیف ۱۲ آبان در بیرجند روز گذشته ۲۰ نفر از کارآموزان وکالت ورودی سال۹۶ استان البرز با ادای سوگند در مراسم تحلیف،موفق به اخذ پروانه وکالت شده و به کسوت وکیل پایه یک درآمدند.
رامتین قانع رئیس هیئت مدیره مرکز وکلای قوهقضائیه استان البرز در این خصوص به حامی عدالت گفت: ۲۰ نفر از کارآموزان وکالت سال ۹۶ این استان، با طی ۱۸ ماه کارآموزی نزد یک وکیل باسابقه پایه یک و همچنین گذراندن دورههای آموزشی و انجام تکالیف کاراموزیدر این مدت و کسب نمرات لازم در آزمونهای آنلاین کتبیو مصاحبهی شفاهی اختبار طی مراسمی که با حضور دکتر علی بهادری جهرمی رئیس محترم مرکز وکلا، دکتر عزیزی نماینده محترم مردم شریفکرمانشاه در مجلس شورای اسلامی و همچنین دکتر حسینپور مدیر آموزش مرکز وکلا و اعضای محترم هیات مدیره مرکز وکلای قوه قضائیه استان البرز سوگند یاد کردهو پروانه وکالت پایه یک دادگستری را دریافت کردند.