
کارشناسی، داوری و غیره داشته باشد.
دکتر هورمزد یعقوبی نژاد به نحوه شکل گیری این دپارتمان اشاره کرد و افزود: ناگفته نماند که ما کار این دپارتمان را از همان ۴ ماه قبل با همکاری آقای حسین پور شروع کردیم و تا الان با چندین باشگاه مطرح کشور ارتباط گرفتیم و استقبال بسیار خوبی هم کردند. من دیشب با مدیرعامل یکی از همین باشگاهها صحبت میکردم و قرارهای خیلی خوبی گذاشته شد که ما هم در بحث کمیته حقوقی و انضباطی این باشگاهها فعالیت داشته باشیم و هم قراردادهای آنها را ما رصد و وکلایی را هم در عرصه بین الملل با آنها همراه کنیم.
وی درباره همکاری دپارتمان حقوق ورزشی با دیگر نهادها هم گفت: علاوه بر این با انجمنهای ورزشی و فدراسیونهای مختلفی هم صحبت کرده ایم و در همین هفته با فدراسیون راگبی تفاهم نامه مشترکی داریم تا امور حقوقی آنها را در اختیار بگیریم. ما از امروز آمادگی ۱۰۰ درصدی داریم جهت وکالت، کارشناسی، داوری و مواردی از این قبیل. ضمن اینکه ما آموزش حقوق ورزشی را هم برای وکلا و قشرهای دیگر شروع کرده ایم. یک چارت هم برای برنامههایمان طراحی میکنیم که این هفته به پایان میرسد. قرار است آموزش در سطوح مختلف برای مدیران ورزشی، مربیان، ورزشکاران و حتی علاقمندان به حقوق ورزشی و حتی یک سطحی هم برای آموزش قضات در حقوق ورزشی داشته باشیم که تا چند هفته آینده به سرفصلهای این آموزشها خواهیم رسید.
یعقوبی نژاد در زمینه همکاری دانشگاهها و دپارتمان مرکز وکلا هم تصریح کرد: اتفاق دیگری که افتاد همکاری با دانشگاهها بود. من با ریاست دانشکده حقوق دانشگاه تهران مرکز، هماهنگیهایی را انجام دادم و علاقمند بودند که در این عرصه با ما همراهی کنند. دانشگاه آزاد تهران شمال هم علاقمند بود که برای دانشجوها چه در قالب یک در س اختیاری حقوق ورزشی تعریف شود و هم برای بحث تحصیلات تکمیلی علارغم موانعی که وزارت علوم در بحث تحصیلات تکمیلی ایجاد کرده، اما حاضر بودند که این پیشنهاد را پیگیری کنند و برای فوق لیسانس درس حقوق ورزشی تا ترم اینده سرفصلهایی تدوین شود.
وی در ادامه این مراسم افزود: در بحث وکالت تخصصی هم هماهنگیهایی را با دکتر حسامی انجام دادیم تا وکلایی که پروانه تخصصی در حوزه حقوق ورزشی میخواهند اسامیآنها استخراج شود و از این هفته (هفته دوم آبان) جلساتی را با افرادی که اولویت اول پروانه تخصصی خود را ورزش انتخاب کرده اند، داشته باشیم و سوابق آنها را بررسی کنیم تا زودتر به دپارتمان ما ملحق شوند. ضمن اینکه ما یک جامعه آماری حدود ۳۰۰ نفره از افرادی که کارشناسی حقوق ورزشی در دانشکده پرسپولیس را داریم. من افتخار این را داشتم که از سال ۱۳۹۱ دراین دانشکده افتخار خدمت داشتهام و تلاش دارم که فارغ التحصیلان این دانشکده را هم به دپارتمان حقوق ورزشی مرکز وکلا ملحق کنم.
وی گفت: یک لیست ۴۵ نفره هم از حقوقدانان ورزشی کشور تهیه کرده ایم از افرادی که تالیف دارند یا وکالت بخصوصی در عرصه بین المللی دارند و این افراد را هم تلاش داریم که به دپارتمان ملحق کنیم. به طور کلی تمامیاین فعالیتها از ۴ ماه قبل شروع شده ولی ما به دنبال آن بودیم که رسمیت این دپارتمان را در مر کز وکلا اعلام کنیم و این مراسم هم به همین دلیل است.
یعقوبی نژاد به استفاده از پتانسیل پژوهشگران حقوق ورزشی هم اشاره کرد و گفت: در بحث پژوهش هم ما شروع کردیم به حمایت از آثار متخصصانی که در حوزه تحقیق و پژوهش فعال اند. همین دیروز ما جلسه ای را داشتیم با یکی از نویسندگان مطرح حقوق ورزشی و قرار شد توافقاتی را در زمینه چاپ کتاب ایشان زیر نظر دپارتمان حقوق ورزشی مرکز وکلا داشته باشیم. نویسندگان برجسته دیگری هم از سایر شهرهای کشور که ۹ نفر هستند، آثار و کتب خود را برای ما ارسال کردهاند که زمینه چاپ آثار مهم آنها را در دپارتمان مرکز وکلا فذاهم خواهیم کرد.
وی به استقبال کانون وکلای دادگستری و وزارت ورزش هم از طرح مرکز وکلا اشاره کرد و گفت: در همراهی با وزارت ورزش هم ما جلساتی را با کمیته ملی المپیک داشتیم و به ما اعلام کردند که در وزارت ورزش یک انجمن علمیدر حال تشکیل است برای صیانت از حقوق ورزشی که منتظر دستور وزیر است و خواهان ارتباط با دپارتمان شدند.
وی گفت: در وزارت علوم هم یک انجمن حقوقی چند سالی است که فعال است و خواهان ایجاد تفاهم نامه با دپارتمان ما هستند. با کانون وکلای دادگستری هم که تعدادی از وکلای آنها در عرصه ورزش فعال هستند و از قضا با ما هم همکاری میکنند، ارتباط داریم. آن دسته از کارآموزان کانون وکلا که به حقوق ورزشی هم علاقمند هستند قار است از همین هفته به دپارتمان ما ملحق شوند. حتی کانون وکلای دادگستری از ما تقاضا کردند تا چارت تشکیلاتی خودمان را به آنها هم بدهیم تا اگر برایشان ممکن بود آنها هم دپارتمان حقوق ورزشی تاسیس کنند که ما از این اتفاق هم حمایت میکنیم.
وی تصریح کرد: نکته آخری که میخواهم عرض کنم اینکه جناب آقای حق شناس(دبیر ورزش خبرگزاری فارس) هم مسئول امور پارلمانی ما هستند و تا الان ما گفتگوهای فراوانی را با فراکسیون ورزش مجلس داشتیم و حمایت کامل و همه جانبه ای را از ما اعلام کردند.»
در ادامه این مراسم هوشنگ نصیر زاده، کارشناس و مدرس داوری گفت: همانطور که رشتههای ورزشی با همدیگر متفاوت هستند، حقوق در ورزش هم با سایر بحثهای حقوقی متفاوت است. فقط شکل آنها شبیه به هم است. الان خلبانها هم فقط در مدلهای خاصی از هواپیما پرواز میکنند چون از نظر سیستمیبا هم متفاوت هستند. اینجا یک مطلبی را میخواهم خدمت شما عرض کنم. ما گاهی مواقع در فدراسیون میگفتیم که مقرراتی که اینجا وجود دارد شیوه رسیدگی آن در عرصه بین المللی متفاوت است. مثلا شما اینجا پرونده قضایی را به متشاکی نمیدهید که مطالعه کند در صورتی که در بعضی کشورهای اروپایی میگویند باید بدهید مطالعه کند. یا مثلا در محکمه ای در کشور به ویدیو کنفرانس و گفتگوی تلفنی اتکا میکنند و برخی محاکم دیگر هم اینطور نیست.
مدیرعامل سابق باشگاه ماشین سازی تبریز گفت: در واقع رویه حقوقی متفاوت در داوری داریم و چون رویه متفاوت است نیاز است که استانداردهای ذهنی شما که بیشتر هم برگرفته از شیوههای بین المللی و فرانسه است را بگذاریم کنار و از رویههای خود ورزش استفاده کنیم. برای مثال آرای ورزشی اجرا میشود حتی اگر دارای تجدید نظر خواهی باشد. در تمام حوزههای ورزشی این قضیه صدق میکند ولی در دادگاههای کشور فرصت تجدیدنظر هم هست. یعنی رویه ای که ما در حقوق ورزش داریم به طور کامل متفاوت است.
کار را باید به اجزای کوچکتر تبدیل کرد تا تخصصی شود. اینکه شما حقوق ورزش را به صورت دپارتمان شکل و شمایل میدهید یک اتفاق جدید و بسیار خوبی است. بعد از بانکها و بیمهها بیشترین پول در فوتبال وجود دارد. در کشور ما بعد از فوتبال بیشترین رد و بدل شدن پول در والیبال است و پولهای هنگفتی رد و بدل میشود.
از طرف دیگر، هرچند که بیشترین سیره نامه نویسی در احوال ملتها را یکی خارج از خود آن ملتها مینویسد. مثلا بسیاری از کتابهایی که آنها نوشتهاند خواندنیتر از کتابهای ماست چون ما پیش داوری داریم. بر همین مبنا احساس من این است که شما حقوقدانها قضاوت بهتری نسبت به ما به ورزش دارید.
در ادامه این مراسم نصیر زاده تصریح کرد: البته یک موضوع دیگری هم هست. یک نظریه ای وجود دارد که شما هم حتما میدانید، هر فعالیتی که افکار عمومیبیشتری در کنار آن باشد، احتمال اشتباه بودن آن بیشتر است. چون اقلیت عقلا هستند. به همین دلیل من وقتی میخواهم اظهار نظری کنم سعی میکنم که آب من را نبرد. ما در بسیاری از پروندهها باختیم چون پول بازیکن خارجی را ندادیم. درواقع این باخت نیست و به مشکلات ما بر میگردد. مثلا مکزیک هم بیشترین مشکلات حقوقی را در فیفا دارد و فقط ما نیستیم که مشکل داریم.
وی گفت: بسیاری از پروندههای ناشی از ندادن پول بوده و باشگاهها پول نداشتن که بدهند. در حال حاضر هم شاخص ترین پرونده مربوط به ویلموتس است. مثلا من یک قراردادی با شخصی امضا میکنم و ایشان به من یک خانه میفروشد. ما میرویم در این خانه و مستقر میشویم. اما چون من پول را ندادهام کار به دادگاه میکشد و قاضی حکم به سود طرف مقابل من میدهد. پس شما نباید به من ایراد بگیرد که در قرارداد چه نوشته ام. یعنی آنچه که مهم است اجرای قرارداد است نه خود قراداد. یعنی اگر خود دکتر کاتوزیان خدابیامرز هم قرارداد ما با ویلموتس را مینوشت رای همین بود.
وی تصریح کرد: بنابراین وقتی ما درباره یک موضوعی قضاوت میکنیم نباید آنچه که در ذهن وجود دارد روی ما تاثیر بگذارد. پس بسیاری از قراردادهایی که در فوتبال ما بصورت بین المللی با ابعاد بالا منعقد شده و مشکل ایجاد کرده ناشی از اجرا نشدن درست قرارداد بوده است.
وی به ماجرای قرارداد وییلموتس هم اشاره کرد و افزود: نمیتوان با ایجاد قراردادهای یکسویه افراد را به خدمت گرفت و هر کاری بخواهیم بکنیم. چون کسی که در فدراسیونهای جهانی این قراردادها را بررسی میکند به دوطرفه بودن قرادادها توجه وافری دارد. طراز قراردادی همیشه باید وجود داشته باشد. باید این فکر را از سرمان بیرون کنیم که خیلی مهارت داریم و میتوانیم قرارداد خوب منعقد کنیم. قرارداد نباید برده داری باشد. به همین دلیل ما نباید تصور کنیم به کسی که آوردیم استخدام کردیم به عنوان مربی تیم ملی و حتی یک ریال هم پول ندادیم برود شکایت کند و ما بگوییم این چه نوع قرارداد نوشتن است؟ این قرارداد اداری نبود که استخدامیبود. ما در این نوع قرارداد تعدات متقابل طرفین را داریم.
نصیرزاده گفت: به همین دلیل در حوزه حقوق قضاوتهایی که داریم نسبت به رخدادهای بیرون نسبت به اتفاقهایی که افتاده اصلا درست نیست. البته گاهی مواقع هم درست است. حقوق بین الملل هم سوای اصطلاحات سنگین و ثقیل حقوقی ماست. حقوق بین الملل یکسری مفاهیم خاص خودش را دارد که آنرا در نظر میگیرد. مثلا وکلای ویلموتس حقوق بین الملل بلد بودند و میدانستند که وقتی شما به مجامع بین المللی شکایت میکنید باید ابتدا بگویید که من طرف خوب قرارداد هستم و طرف بد هم همین است که پول من را نداده است. بعد برای اینکه ثابت کنی طرف خوب هستی باید یکسری عملیات هم انجام دهید. مثلا اینکه بعد از فسخ شدن قرارداد و پول