
علیرضا سزاوار: نخستین نشست رسانهای دبیرخانه بینالمللی صلح و مقاومت با محوریت مطالبهگری حقوقی و اولین رویداد دادگاه شبیهسازی (موت کورت) ترور شهید حاج قاسم سلیمانی، شهید ابومهدی المهندس و شهدای همراه توسط دولت آمریکا، چهارشنبه ۱۰ دی در مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه برگزار شد.
نشست رسانهای بررسی پرونده و مطالبهگری حقوقی ترور سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی با حضور و سخنرانی علی بهادریجهرمی دبیر علمی نشست، عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان شورای نگهبان، دکتر هیبت اله نژندی نژاد مسئول کمیته علمی موت کورت و دکتر اسماعیل آجرلو مسئول دبیرخانه صلح و مقاومت در محل مرکز وکلا قوه قضائیه در تهران برگزار شد.
در این مراسم که تعدادی از خانوادههای شهدای جبهه مقاومت و شهدای ترور حضور داشتند از پوستر رویداد ملی دادگاه شبیهسازی ترور شهدای مقاومت و کنفرانس بینالمللی ابعاد حقوقی- سیاسی این موضوع هم رونمایی شد.
پیگیری حقوقی ۴۴ هزار وکیل و کارشناس
در ابتدای این رویداد حقوقی، رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه از اعلام آمادگی جامعه حقوقی و کارشناسان رسمی برای پیگیری حقوقی ترور شهید سلیمانی خبر داد و گفت:« واقعه دردناک شهادت اسوه مقاومت، حاج قاسم سلیمانی به نوعی پشت همه ایرانیان را لرزاند و ضروری بود جوامع، اصناف، بخشها و بدنه اجتماعی هر یک واکنش مناسب خود را نسبت به این موضوع داشته باشند و تکلیف خود را احصا کنند و به نوعی با هماهنگی نسبت به حمایت از حقوق خود و مقابله با بانیان این ضایعه انجام دهند.»
علی بهادریجهرمی افزود: «در این رابطه مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه سعی کرد جزو پیشگامان باشد و در کنار اساتید محترمی که مبدع این طرح بودند، اعلام آمادگی کرد تا جامعه وکلای مرکز شامل بیش از ۳۰ هزار وکیل و ۱۴ هزار کارشناس رسمی در سراسر کشور تا برای پیگیری حقوقی این موضوع اقدام کنند. پیش از این هم جلسات متعددی در این خصوص با نهادهای حاکمیتی که پیگیری حقوقی این موضوع برگزار شده است.»
وی تصریح کرد:« در این حین جامعه حقوقی هم اعلام آمادگی کرد و پیش از این جلسه هم جلساتی با نهادهایی که پیگیر این کار هستند، برگزار شده و دبیرخانه بینالمللی صلح و مقاومت نیز جلساتی را در این خصوص برگزار میکنند. امروز همگان باید به سهم خود در راستای محکومیت ترور ناجوانمردانه شهید سلیمانی به عنوان اسوه مقاومت مطالبه گری داشته باشند و حق این شهیدان بزرگوار را ادا کنند. باید دانست که اگر واکنشهای لازم در رابطه با ترور شهید سلیمانی و همرزمانش صورت نگیرد و این کار با محکومیت و جزا مواجه نشود، اینگونه اقدامات بیشتر خواهد شد؛ به بیان دیگر ما باید کارهای بازدارنده حقوقی در مقابل جنایتهایی همچون ترور شهید سلیمانی جلوی اقدامات تروریستی دیگر را میگیرد.»
مطالبه گری مردمی صلح و مقاومت
بهادری جهرمی درباره فعالیت دبیرخانه بینالمللی صلح و مقاومت اظهار داشت: «این دبیرخانه به صورت مردمی و خودجوش فعالیتهای حقوق بشری و جشنوارههای علمی در حوزه مباحث تئوریک را پیگیری میکند.»
در ادامه مسئول دبیرخانه بینالمللی صلح و مقاومت گفت: «این دبیرخانه در سال جاری تشکیل شد و ماهیت آن مردمی و خودجوش است و هیچ نهاد حاکمیتی تشکیلدهنده آن نیست. این دبیرخانه فعالیتهای متعددی را در دست اقدام دارد که به دو فعالیت شاخص آن اشاره خواهم کرد.»
اسماعیل آجرلو با اشاره به فعالیتهای دبیرخانه صلح و مقاومت گفت: «نخستین فعالیت شاخص این دبیرخانه برگزاری رویداد شبیهسازی دادگاه (موت کورت) است و گروههای دانشجویی میتوانند در قالب رقابتهای موت کورت به شکل مجازی و حضوری فعالیت کنند و در اسفند ماه بخش حضوری آن برگزار میشود. محتواهای ارسال شده به عنوان اسناد پشتیبان در عرصههای مختلف مورد استفاده و استناد قرار میگیرد و باید دانست تأثیر بسزایی در ادبیاتسازی در این زمینه خواهد داشت.»
جریانسازی علمی و حقوقی
وی با اشاره به دومین فعالیت شاخص این دبیرخانه گفت: «دومین فعالیت شاخص فراخوان مقاله برای بررسی ابعاد ترور شهید سلیمانی و همراهان ایشان است و افراد تا ۱۰ اسفند مهلت برای ارسال چکیده مقالات دارند. این دبیرخانه رسالت خود را در جریانسازی علمی و حقوقی و مطالبه مردمی سردار سلیمانی قرار داده است.»
مسئول کمیته علمی موت کورت نیز در ارتباط با ضرورت برگزاری این نوع دادگاه گفت: «یکی از ضرورتهای برگزاری موت کورت پاسداشت یاد و خاطره شهیدان است و علاوه بر آن ما قصد داریم از طریق برگزاری این دادگاه مطالبه گری حقوقی به عمل بیاوریم.»
هیبت اله نژندی منش افزود: «یکی دیگر از ضرورتهای برگزاری موت کورت آشنایی با چالشهای حقوقی این نوع کارها در استفاده از راه حلهای جامعه حقوقی کشور است.»
این حقوقدان تصریح کرد: «این اولین بار است که برای مشارکت جامعه حقوقی و برای شناسایی آسیبها و راهکارها گرد هم میآییم تا راجع به یک مسئله فراملی صحبت کنیم و ترکیب علمی ما متشکل از اساتید حقوقی سراسر کشور، وکلا، قضات و پژوهشگران حقوقی و تیمهایی که برنده خواهند شد لوایح شان منتشر میشود.»
یکسال پیگیری حقوقی
عباسعلی کدخدایی هم در اولین نشست رسانهای دبیرخانه بینالمللی صلح و مقاومت که با محوریت مطالبه گری حقوقی ترورشهید حاج قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی مهندس و شهدای همراه که امروز در محل مرکز وکلا قوه قضائیه برگزار شد، گفت:« ایام شهادت حضرت زهرا (س) را تسلیت عرض میکنم. همچنین گرامی میداریم یاد و خاطره سردار سلیمانی، سردار دلها را که در واقع در آستانه شهادت این مرد بزرگ هستیم. در این یکسال از تمام افراد و نهادهایی که این ماجرا را پیگیری حقوقی کردند، قدردانی می کنم.»
کدخدایی ضمن قدردانی از پیگیریهای حقوقی شهادت سردار سلیمانی از سوی دستگاه قضا به ویژه ریاست قوه قضائیه و معاونت بینالمللی این قوه گفت: «تلاش های زیادی در پیگیری حقوقی این ترور توسط دادسرا و دادگستری انجام شده است. معاونت حقوق بشر قوه قضاییه، شخص آیت الله رییسی و همچنین مرکز حقوقی ریاست جمهوری در این یکسال تلاش های زیادی برای پیگیری ترور سردار انجام دادند. شهید سلیمانی را درواقع همه دنیا به عنوان یک انسان صلح دوست میشناسند به عنوان انسانی که هم به کشورش و هم به کل منطقه خدمت می کرد.»
وی با بیان اینکه سردار سلیمانی یک انسان صلح دوست بود، اظهار داشت: «سردار سلیمانی برای تامین امنیت و ایجاد صلح اقدامات قابل توجهی چه در داخل کشور و چه در دیگر کشورها انجام داد و به نوعی ایثارگرانه حرکت کرد. اهمیت اقداماتی که شهید سردار سلیمانی بزرگوار انجام داد شاید هنوز زود است که شناخته شود. شهید سلیمانی در ایران و منطقه ایثارگرانه برای حفظ امنیت اقدام کرد و خیلی زود است که فعالیتهای این شهید عزیز علنی شود.»
اسناد متعدد در محکومیت ترور
سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه سردار سلیمانی دلسوز همه مردم بود، گفت: «فرقی برای سردار سلیمانی نمیکرد که به کمک مردم سیل زده بشتابد و یا مردم منطقه را از شر گروههای تروریستی نجات دهد چرا که وی در تمام عمر مبارک خود هیچ گاه برای تامین صلح و امنیت مردم کوتاهی نکرد. شهادت