
با وجود آنکه هر از چندگاهی خبر بسته شدن چندین هزار سایت، کانال و صفحه قمار آنلاین از سوی پلیس رسانهای میشود اما فعالیت این قمار خانههای آنلاین همچنان ادامه دارد و با شعارهای اغوا کنندهای چون ” درآمدهای میلیونی ” عاشقان یک شبه پولدار شدن را به دام میاندازند. حضور سلبریتیها و اینفلوئنسرهای مجازی و حتی برخی چهرههای شناخته شده هنری و ورزشی در برخی از این سایتها تعداد بیشتری از افراد و جوانان را به قمارخانههای آنلاین جلب میکند. این سایتها و قمارخانههای آنلاین شگردهای گوناگونی برای کار خود دارند اما اغلب آنها با مبالغی کم قربانیان خود را وارد یک دور باطل و بازی تمام نشدنی میکنند. با گذشت زمان اما طعمههای این سایتها که اغلب از بین جوانان و نوجوانان هستند متوجه میشوند به این قمار اینترنتی معتاد شدهاند و وقتی به خود میآیند که تمام زندگی شان را پای این قمار باخته اند.
استفاده از سیستم بانکی برای اجرای گردش
حساب چندین هزار میلیاردی
برای ورود به این سایتها و آغاز یک بازی ناتمام ابتدا باید در سایت ثبت نام و کد فعالسازی دریافت کنید. کدی که به شماره تلفن همراه شما ارسال میشود! مرحله بعدی هم ارائه شماره حساب و سایر اطلاعات بانکی است؛ اطلاعاتی که حساب بانکی شما را در دسترس صاحبان این سایتها قرار میدهد.
ترفند دیگر مدیران سایتهای شرطبندی که از آن سوءاستفاده میکنند این است که کاربرانی که قصد ثبت نام در این سایتها را دارند به درگاه جعلی بانکی هدایت کرده و با سرقت اطلاعات بانکی حساب آنها را خالی میکنند و به حسابهای اجارهای که با نام افراد مختلف تهیه کردهاند واریز میکنند.
قمار و قانون
افرادی که حسابهای بانکی خود را اجاره میدهند با مجازات سنگین قانونی مواجه میشوند. در صورتی که فردی حساب و کدملی خود را به فرد دیگری اجاره دهد و وجوهی که منشأ آنها از اعمال مجرمانه باشد را در حساب خود نگهداری کند یا موجب نقل و انتقال آن شود، علاوه بر معاونت در جرم اصلی و تحمل مجازات مقرر برای آن جرم، به جرم پولشویی که مجازات آن استرداد تمام وجوه تراکنششده، سود بانکی و همچنین جزای نقدی به میزان یک چهارم مبالغ تراکنش شده (عوائد حاصل از جرم) است، محکوم میشود.
همچنین هر چند در قانون مجازات اسلامی به طور مستقیم درباره قمار بازی مجازی توضیحی داده نشده است، اما به طور کلی هر نوع قمار جرم به شمار میآید. ماده ۷۰۵ این قانون میگوید: قمار بازی با هر وسیلهای ممنوع و مرتکبان آن به یک تا شش ماه حبس یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشوند و در صورت تجاهر به قماربازی به هر دو مجازات محکوم میشوند. در ماده ۷۰۶ هر کس آلات و وسایل مخصوص به قمار بازی را بخرد یا حمل یا نگهداری کند به یک تا سهماه حبس یا تا ۵۰۰ هزار تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال جزای نقدی محکوم میشود. ماده ۷۰۷ هم تأکید دارد هرکس آلات و وسایل مخصوص به قماربازی را بسازد یا بفروشد یا در معرض فروش قرار دهد یا از خارج وارد کند یا در اختیار دیگری قرار دهد به سهماه تا یکسال حبس و یک میلیون و ۵۰۰ هزار تا ۶ میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشود.
مطابق ماده ۷۰۸ هرکس قمارخانه دایر کند یا مردم را برای قمار به آنجا دعوت کند به ششماه تا دو سال حبس یا از ۳ میلیون تا ۱۲ میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشود.
جدا از این موارد این قبیل قماربازیها از سوی سرشاخهها و صاحبان سایتهای قمار میتواند مصداق اخلال گسترده در نظام پولی- مالی کشور و افساد فیالارض باشد که طبق قانون مجازاتش اعدام است.
ضرورت به روزرسانی قوانین
جواد بابایی معاون امور فضای مجازی دادستانی کل کشور و دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه با اشاره به بندهای قانون مجازات اسلامی درباره مجازات قمار میگوید: “با توجه به اینکه این قانون مصوب سال ۱۳۷۵ است و ما پس از آن پیشرفت تکنولوژی و فناوریهای نوین ارتباطی را داشتیم، قمار از اشکال سنتی خود خارج شده و در فضای مجازی با روشهای نوین ارتباطی، راحتتر انجام میشود. با توجه به اینکه قانونگذار در قانون کنونی به شیوههای نوین ارتکاب قمار اشاره نکرده و ضمن آنکه مجازاتها هم بازدارندگی لازم را ندارد در مجلس شورای اسلامی، طرح بسیار خوبی برای رفع این اشکالات تهیه شده که شامل افرادی خواهد شد که با استفاده از شیوههای نوین مرتکب این جرم میشوند و هم مجازاتهای متناسب با این جرم در نظر گرفته شده است.”
طرح مجلس برای پایان گردش مالی
یک و نیم میلیارد دلاری قماربازی مجازی
حجتالاسلام حسن نوروزی نایب رئیس کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با اشاره به گردش مالی سالانه بیش از یک و نیم میلیارد دلاری سایتهای شرطبندی و قمارخانههای آنلاین درباره طرح مجلس برای بستن این کازینوهای مجازی میگوید:” در مواد (۷۰۵) تا (۷۱۱)قانون مجازات اسلامی مجازاتهایی برای قماربازی، خرید و فروش آلات قمار و دایر کردن قمارخانه پیشبینی شده است اما به دلیل برخی ابهامات وخلاءهای قانونی بر آن شدیم با اصلاح مواد مذکور نسبت به تشدید مجازاتها اقدام کنیم.”
به گفته وی بر اساس طرحی که نمایندگان تدوین کردهاند قماربازی مجازی هم جرم شناخته میشود که طبق آن قماربازی ساده مجازی جرمانگاری شده و مرتکبان مانند قماربازی حقیقی مجازات میشوند و آنهایی که به صورت پیشرفته و سازماندهیشده کار میکنند تحت عنوان قماربازی سازماندهیشده جرمهای سنگینی خواهند داشت.
نوروزی با بیان اینکه در طرح مذکور مجازاتها متناسب با جرم انجام شده و مطابق با جنبه عمومی جرم پیشبینی و برخوردهای قاطعانه و شدیدی با مفسدان خواهد شد، ادامه میدهد:” در این طرح مجازاتهای ابتدایی تا شدید و متناسب با جرم برای این افراد متخلف در نظر گرفته شده و در صورتی که این تخلفات به صورت سازماندهی شده انجام شود و فرد چندین بار به خاطر این تخلف دستگیر شود و باز به کار خود ادامه دهد بر اساس ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی مفسد فیالارض محسوب شده و به اعدام محکوم میشود.”
ظاهرا کلیات طرح مقابله با قماربازی مجازی در کمیسیون به تصویب رسیده و طرح برای بررسی بیشتر و کارشناسی جزئیات آن به کارگروه تخصصی ارجاع شده است.