
نیره ساری :گزارش سالانه سازمان دیدهبان حقوق بشر منتشر شد تا برگ دیگری از وضعیت مدعیان دروغین جهانی ورق بخورد. این گزارش وضعیت ۱۰۰ کشور جهان را مورد بررسی قرار میدهد. آمریکا نیز از جمله این کشورها است. مطابق با این گزارش مدیریت ناموقفق و نادرست شیوع بیماری کووید – ۱۹، کشتار سیاهپوستان و رنگینپوستان از سوی نیروهای پلیس و…، حمله اراذل و اوباش وابسته به برترپنداران سفیدپوست، وضعیت اسفبار زندانهای آمریکا، تداوم اقدام دولت ترامپ به تضعیف حقوق مهاجران و پناهجویان، همچنین بهرهبرداری از شیوع بیماری کووید – ۱۹ به عنوان بهانهای برای مسدود کردن مرزهای زمینی تنها گوشهای از این گزارش است. خروج از توافقنامه آب و هوایی پاریس در سال ۲۰۱۷ میلادی و تضعیف مقررات در زمینه کاهش آلودگیهای اقلیمی به فجایع آب و هوایی، فقدان دسترسی به آب تمیز و آسیب دیدن جوامع عمدتاً کمدرآمد در این کشور نیز از دیگر موارد مطرح شده نقض قوانین حقوق بشری از سوی آمریکا در این گزارش است. اقدامات دولت ترامپ در عرصه سیاست خارجی نیز در این گزارش زیر سوال رفته است. سازمان دیدهبان حقوق بشر، در ۲۴ دی ماه ۱۳۹۹، اقدام به انتشار گزارش سالانه خود در زمینه وضعیت حقوق بشر در بیش از ۱۰۰ کشور جهان، از جمله آمریکا کرد. این گزارش به ناکارآمدیهای عمده این کشور در عرصه حقوق بشر در سال گذشته میلادی (۲۰۲۰)، از جمله مدیریت شیوع بیماری کووید – ۱۹، کشتار سیاهپوستان و رنگینپوستان از سوی نیروهای پلیس و…، علاوه بر حمله اراذل و اوباش وابسته به برترپنداران سفیدپوست، در روز چهارشنبه ۱۷ دی ماه، به ساختمان کنگره پرداخته است. گزارش دیدهبان حقوق بشر بر ضرورت اقدام جو بایدن، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، به ترمیم آسیبهای وارد آمده به حمایتهای حقوق بشری در این کشور پرداخته است.
ضرورتهای تغییر
ضرورت اِعمال تغییرات گسترده و سیستمیک، جهت مورد توجه قرار دادن تداوم نابرابری نژادی، حمایت از مردم در برابر خشونتهای ناشی از افراطگرایی سفیدپوستان، رعایت حقوق مهاجران و پناهجویان و پرداختن به نابرابریهای اقتصادی، از جمله آثار تغییرات آب و هوایی محوریترین موضوعاتی است که در این گزارش مورد توجه قرار گرفته است.
گزارش مزبور ضمن اشاره به برخورداری آمریکا از مقام نخست در موارد ابتلاء به ویروس کرونا و تلفات ناشی از آن در جهان و اقدام دوتالد ترامپ و دیگر مقامهای این دولت به ارائه اطلاعات نادرست در زمینه این ویروس، تحت تأثیر نامتناسب قرار گرفتن جوامع سیاهپوست، رنگینپوست و بومی بر اثر شیوع این همهگیری در آمریکا را مورد توجه قرار داده است. از دیگر پیامدهای سوءمدیریت این همهگیری در کشور در این گزارش، به مخاطره افتادن جان سالمندانِ پیشاپیش آسیبپذیر، ابتلاء بسیاری از کارگران کمدرآمد، به ویژه در بخشهای کشاورزی و تهیه مواد غذایی با توجه به شرایط ناایمن شغلی است.
سوء مدیریت
در حالی که بحران همهگیری کووید ۱۹، پایههای آمریکا را لرزانده و این کشور را در معرض شکاف سیستمی قرار داده، لیکن دولت ترامپ در این شرایط پاندمی کرونا که به نوعی بدترین شرایط سلامت جهانی نیز محسوب میشود، به جای افزایش اقدامات بشردوستانه، اقدام به نقض بر اولویت و برتری منافع اقتصادی لابی قدرت و ثروت حقوق بشرکرده است. ترامپ در این شرایط، علنا اعلام کرد که: «این کشور برای تعطیلی، ساخته نشده نمیشود درمان، از خود مشکل (ویروس کرونا) پرهزینهتر باشد.» (۱۳۹۹، ir.ana)
همین نگاه ضدانسانی موجب شد تا آمریکا اقداماتی را چه از لحاظ افزایش تحریمها در این زمان بحرانی و همچنین افزایش اقدامات تبعیض آمیز در بحث عدم درمان و در اولویت قرار ندادن درمان معلولین ذهنی، سالمندان و تبعیض نژادی را انجام دهد. آمارها حاکی از آن است که آمریکا به عنوان یک کشور، در محافظت از این اقشار آسیبپذیر، ناکام مانده است. (۲۰۲۰،AustinHillery)
شارلن هرینگتن، استاد دانشگاه کالیفرنیا در این رابطه میگوید: «شرایط اضطراری است، آنها روی این واقعیت که این افراد آسیب پذیرترین بخش کل جامعه هستند، تمرکز نمیکنند.« (خبر آنلاین، ۱۳۹۹)
برخی از ایالتهای آمریکا به دلیل کمبود تجهیزات پزشکی برای مقابله با کرونا، دستورالعملی صادر کردند که بر اساس آن، مراقبت پزشکی از معلولان ذهنی از اولویت خارج شد. تصمیم آمریکا مبنی بر اینکه افراد دارای ناتوانی ذهنی شدید، به عنوان «نامزدهای نامحتمل برای استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی» معرفی شدند، از جمله این اقدامات بود. همچنین افراد دارای مشکالت ستون فقرات که برای انجام فعالیتهای روزمره زندگی، به کمک نیاز دارند نیز در بین افراد محروم از مراقبتهای ویژه قرار گرفتند.( Ari Ne’eman 2020)
نیویورک تایمز نیز فاش کرد که واشنگتن به مناطقی از آمریکا که بیشتر ساکنان آن سیاه پوست هستند، برای تأمین تجهیزات پزشکی توجه نکرده و برخورد با بیماران مبتال به ویروس کرونا، همراه با تبعیض نژادی است. این روزنامه درباره انفجار بمب ساعتی نژادی در ایالتهای جنوبی آمریکا هشدار داد. (ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، ۱۳۹۹)
زندانهای آمریکا
در گزارش سازمان دیده بان حقوق بشر بر وجود تعداد بیشتر موارد ابتلاء در زندانها و بازداشتگاهها اشاره شده است.
لازم است بدانید طبق اطلاعات پروژه مارشال در آمریکا (پروژه مشخص کردن تعداد زندانیان مبتلا به ویروس کرونا در آمریکا)، زندانهای آمریکا، اعم از ایالتی و فدرال یکی از کانونهای اصلی شیوع ویروس کرونا در این کشور به شمار میروند. تا روز ۱۹ ژانویه (۳۰ دی)، ۳۵۵ هزار و ۹۵۷ نفر از زندانیان در زندانهای سرتاسر آمریکا به ویروس کرونا مبتلا شده اند.
این آمار نشاندهنده افزایش ۳ درصدی مبتلایان در مقایسه با هفته گذشته آن است. زندانهای کالیفرنیا، کنتاکی، نوادا و پنسیلوانیا بیش از هزار مورد ابتلای روزانه را در روزهای گذشته ثبت کرده اند. زندانهای کالیفرنیا با بیش از ۴۵ هزار مورد، زندانهای فدرال با بیش از ۴۴ هزار مورد، تگزاس با بیش از ۳۲ هزار مورد و میشیگان با بیش از ۲۳ هزار مورد بیشترین تعداد مبتلایان کلی از زمان آغاز همهگیری کرونا در آمریکا را در میان زندانها ثبت کرده اند.
تاکنون دستکم ۲ هزار و ۲۳۲ نفر از زندانیان در زندانهای آمریکا به دلیل ابتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست دادهاند.همچنین نرخ مرگ و میر زندانیان در هفته منتهی به ۱۹ ژانویه در مقایسه با هفته گذشته ۴ درصد افزایش یافته است.
آمار مرگو میر
طبق آمارها، تقریبا تمامی زندانهای آمریکا، مرگهای ناشی از ویروس کرونا در میان زندانیان را ثبت کرده اند. زندانهای فدرال آمریکا با ۲۱۶ مورد مرگ، زندانهای فلوریدا با ۲۰۵ مورد مرگ، تگزاس با ۱۷۷ مورد مرگ و کالیفرنیا با ۱۷۵ مورد مرگ، بیشترین تلفات کرونایی را در میان زندانهای آمریکا ثبت کرده اند.
از زمان آغاز پاندمی ویروس کرونا در آمریکا، تاکنون ۹۴ هزار و ۱۳۸ نفر از کارکنان زندانها به ویروس کرونا مبتلا شده اند. همچنین ۱۶۲ نفر از این افراد بر اثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست داده اند.
“دونت وست مورلند”، یک زندانی ۲۶ ساله، اخیرا از زندان اصلاحی “لانسینگ” در “کانزاس” آزاد شده است و طبق گفته او در همین زندان به ویروس کرونا مبتلا شده بود؛ او در اینباره توضیح داد: «مثل این میماند که من به اعدام محکوم شدم؛ من به همراه ۱۰۰ نفر دیگر در یک خوابگاه زندگی میکردیم، جایی که بیماران روی زمین بوده و قادر به ایستادن نبودند.»
او ادامه داد: «مردم در اثر این ویروس در مقابل من میمردند و این یک صحنه بسیار ترسناک بود.»
وضعیت تحصیلی
بر اساس گزارش سازمان دیدهبان حقوق بشر همچنین، نحوه آموزش و تحصیل بر اثر شیوع این همهگیری در حالی به صورت مجازی در آمده است که از هر ۵ دانشآموز آمریکایی یکی از آنها به رایانه یا اینترنت پرسرعت در منزل خود دسترسی ندارد؛ این در حالی است که تعطیلی مدارس خطر افزایش نابرابریهای نژادی و اقتصادی در عرصه تحصیل را افزایش داده و به ویژه تأثیر قابلتوجهی بر کودکان دارای معلولیت گذارده است.
از سوی دیگر بر اساس این گزارش، قتل جورج فلوید و بریونا تیلر و شلیک به جیکوب بلیک و دیگر حملات پلیس به سیاهپوستان،