
در جریان این سفر رئیس قوه قضائیه کشورمان با مقامات عالیرتبه عراقی از جمله رئیس جمهور، نخست وزیر، رئیس مجلس و رئیس شورای عالی قضائی عراق دیدار و گفتگو کرد.
نکته خاص این است که همه مقامات رسمی عراق هم وقت ملاقات تعیین کردند و هم بر خلاف معمول همه علاوه بر ملاقات، رئیس قوه قضائیه ایران را به ضیافت شخصی هم دعوت کردند.
در برنامه سفر آیتالله رئیسی به عراق، دیدارهای غیررسمی متعدد دیگری از جمله دیدار با برخی سران و مقامات عراقی نیز گنجانده شد. این سفر کاری به مدت سه روز و صرفاً در شهر بغداد بود.
در جریان این سفر محورهای ذیل بر اساس برنامهریزیهای قبلی مورد تفاهم قرار گرفت:
– پیگیری ترور ناجوانمردانه شهید سلیمانی و رسیدن به یک تفاهم مشترک برای اقدامات قضائی و برگزاری دادگاه مشترک در این زمینه با توجه به اینکه محل رخداد ترور در عراق بوده است.
– برنامهریزی مهم و اقدام بزرگ برای رفع مشکلات قضائی تجار ایرانی و عراقی با تشکیل یک اتاق مشترک قضائی که با شیوههای داوری و قضائی بمثابه یک مجتمع ویژه عمل کرده و بصورت خارج از نوبت به رسیدگی به مشکلات تجار دو طرف و به نتیجه رساندن پروندههای جاری در این مورد میپردازد.( با این اقدام به اذعان مسولین اتاق بازرگانی ایران و عراق روند سرمایهگذاری در دو کشور با به وجود امدن شرایط امنیت سرمایهگذاری به یکباره چندین پله صعود خواهد داشت)
– تفاهم با طرف عراقی درباره اقدامات مربوط به مقابله با داعش بعنوان تهدید امنیت منطقهای و نیز پیگرد قضائی منافقین در عراق برای نخستین بار.
– پیگیری موضوع زندانیان ایرانی در عراق که بسیاری از آنها بدلیل ورود غیرقانونی به این کشور زندانی شدهاند و تلاش برای آزادی عدهای از ایشان.
– تفاهم بر سر انتقال دستاوردهای انفورماتیک ایران در حوزه هوشمندسازی قضائی به طرف عراقی.
– همکاری دوجانبه در زمینه انتقال تجربیات زندانبانی به طرف عراقی و انتقال تجارب مربوط به استانداردسازی زندانها.
آیت الله رئیسی: حضور آمریکا در هیچ منطقهای
امنیتآور نیست
در همین راستا آیتالله سید ابراهیم رئیسی در دیدار با رئیس مجلس عراق اظهار داشت: ارتباط دو ملت عراق و ایران، ارتباطی عمیق، تمدنی، ارتباطی و عقیدتی است که دو ملت را به هم پیوند داده و بسیاری تلاش کردند که این روابط را متزلزل کنند، اما نتوانستند. رئیس دستگاه قضا اظهار داشت: اینکه امام خامنهای بارها تاکید کردهاند که ما عراق مقتدر، آزاد، قوی، مستقل و مقاوم میخواهیم یک باور اعتقادی است.
به نوشته میزان، آیت الله رئیسی از ایستادگی ملت عراق در برابر داعش و همکاریهای ایران در این عرصه به عنوان نمونههایی از علاقه و پیوند دو ملت یاد کرد و با اشاره به شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی در کنار ابومهدی المهندس فرودگاه بغداد، امتزاج خونین این دو شهید را مهر تائیدی بر این سخن دانست. رئیس قوه قضائیه با تقدیر از اقدام پارلمان عراق و پیگیریهای رئیس مجلس این کشور و رای نمایندگان مردم برای اخراج آمریکاییها تصریح کرد: حضور آمریکا در هیچ منطقهای امنیتآور نیست. امنیت هر منطقه باید توسط مردم و نیروهای مسلح و دولتها تامین شود نه توسط آمریکا و بیگانگان.
رئیس دستگاه قضا با ابراز امیدواری نسبت به مستحکمتر شدن هرچه بیشتر پیوند قلبی و همکاری بین دولت و ملت عراق و ایران اظهار داشت: امروز مناسبات سیاسی و اقتصادی خوبی بین ایران و عراق وجود دارد، اما مناسبات اقتصادی باید توسعه پیدا کند.
همچنین در آخرین روز سفر سه روزه آیت الله سید ابراهیم رئیسی به عراق، هوشیار زیباری فرستاده ویژه رئیس اقلیم کردستان عراق در محل اقامت رئیس قوه قضائیه با او دیدار کرد.
رئیس قوه قضائیه در این دیدار رابطه کردها با ایران اسلامی را رابطهای عمیق و ریشه دار مبتنی بر فرهنگ و تاریخ مشترک و رابطهای کاملا تمدنی دانست.
رئیس قوه قضائیه گفت: جمهوری اسلامی همواره آرزومند است مردم کردستان در آرامش و آسایش زندگی کنند و روزهایی که کردستان عراق مورد تعرض داعشیها قرار گرفت همه ایرانیها احساس میکردند که خانه و وطن خودشان مورد تعرض دشمن قرار گرفته است.
آیت الله رئیسی خاطرنشان کرد: در آن روزها حاج قاسم سلیمانی مثل کسی بود که تهران، مشهد یا کرمان مورد تعرض دشمن قرار گرفته و با احساس مسئولیتی مضاعف برای دفاع از کردستان و کردها به مصاف داعشیها رفت.
تشریح دستاوردهای سفر به عراق از سوی رئیس قوه قضائیه
آیت الله رئیسی رئیس قوه قضائیه که طی سفری سه روزه به بغداد سفر کرده بود، پس از بازگشت به تهران در جمع خبرنگاران به دستاوردهای این سفر اشاره و اظهار کرد: اولین گام در این سفر مسئله همکاریهای دوجانبه ما و دستگاه قضائی عراق در بررسی مسائل حوزه قضائی بود. رئیس قوه قضائیه افزود: در مورد پرونده شهید حاج قاسم سلیمانی و ابومهندس تصمیم گرفته شد کارگروهی که توسط دستگاه قضائی عراق در این میدان فعالند و کارگروهی که ما در ایران تشکیل دادیم همکاری نزدیکتری داشته باشند و این موضوع پیگیری جدی شود.
آیت الله رئیسی تصریح کرد: به هیچ عنوان نباید پرونده شهادت حاج قاسم سلیمانی مشمول مرور زمان شود، باید همواره در دستور کار باشد و پیگیری جدی از طرف دستگاه قضائی عراق و همکاری مجموعه تحقیقاتی و قضائی و مسئولین وزارت خارجه کار را دنبال کنند. رئیس قوه قضائیه ادامه داد: برخی زندانیان ایرانی در عراق که مورد بررسی بخش کنسولی ما قرار گرفتند که میتوانستند با یک عفوی به خانواده هایشان برگردند، این موضوع پیشنهاد شد و مورد موافقت قرار گرفت.
آیت الله رئیسی با بیان اینکه دهها زندانی هستند که میتوانند مورد عفو قرار گیرند، گفت: قبل از سفر توفیق دیدار با مقام معظم رهبری را داشتم و پیشنهاد کردم چند زندانی عراقی که در زندان ایران هستند بتوانند مشمول عفو مقام معظم رهبری قرار گیرند که ایشان موافقت کردند.رئیس قوه قضائیه بیان داشت: مبارزه جدی با فساد و مواد مخدر و فعال شدن قانون استراد مجرمین از مسائلی بود که مورد بحث قرار گرفت.
آیت الله رئیسی اضافه کرد: همکاری دو کشور در مبارزه با پولشویی مورد بحث قرار گرفت و قرار شد پیگیری شود. اجرایی شدن قانون اخراج آمریکاییها از عراق باید دنبال و زمانبندی شود.
رئیس قوه قضائیه در ادامه گفت: با یک بررسی، تجارت و بازرگانی با عراق میتواند دو برابر شود. در جلسات ما با مسئولین قضائی مطرح شد که حوزه داوری و دادگاههای تخصصی تجاری را در عراق باید فعال کنیم و مسئولین قضائی این وعده را دادند که برای تسهیل امر بازرگانی و تجاری تجار و بازرگانان دادگاههای تخصصی تجاری را فعال کنند.
آیت الله رئیسی با بیان اینکه دیدارهایی با علمای شیعه و سنی، نمایندگان گروههای فعال و سران عشایر در عراق داشتیم، افزود: از نکات برجسته این سفر آن بود که همگان بر آن بودند که حضور ایران اسلامی، شخص حاج قاسم سلیمانی و نیروهای ایرانی نقش بسیار تعیینکننده در نجات عراق از دست داعش و گروههای تکفیری داشتند.
رئیس دستگاه قضا تاکید کرد: از طرف اقلیم کردستان برای حضور در سلیمانیه دعوت شده بودیم، لکن به دلیل فشردگی کارها و برنامههای سفر امکان رفتن (جز بغداد) به شهرهای دیگر نبود و باید از مردم و مراجع عذرخواهی کنم. از طرف اقلیم کردستان یک هیئت به بغداد اعزام شد و با آنها دیدار داشتیم.