
همواره آن چه به چشم بیننده مینشیند، عامل بارز و تاثیرگذاری است که در همان نگاه نخست، خودش را نشان میدهد. در «حامیعدالت» نخستین عاملی که نگاهم را به خود جذب کرد، تیترهای مناسبی بود که در برابر نگاهم جلوهگر شدند. تیترهایی که گاه با تشبیههایی همراه است که ذهن را در دنیای جدی و قانونمند حقوق، تلطیف میکند. در همین شمارههای آخر نشریه یکی از تیترها به یادم ماند؛ «سرباز در شطرنج، قاضی در جامعه». بزرگی و درشتی این تیتر شاید دلیل دیگری برای جذب نگاه مخاطب در همان لحظهی نخست باشد و این را بزرگان دانش و فن حتما بهتر میدانند.
یکی از مواردی که شخصا هر هفته هفتهنامه را به دلیل وجود آن تهیه میکنم، داستان دنباله دار است. این داستانها به خوبی نوشته شده و کنجکاوی خواننده را برمیانگیزد. نکتهای که در این داستانها جذبم میکند، این است که بدانم، شخصیتهای آن، چه تصمیمی میگیرند و هر کدام چه سرانجامی پیدا میکنند!
به نظر من مطالب نوشته شده برای افزایش اطلاعات افراد بسیار مفید است و این تنها درباره متخصصان رشتهی حقوق نیست و برای همگان مفید خواهد بود.
هر شخص از دریچهی نگاه خود به موضوعات نگاه میکند، من نیز از منظر روانشناسی به حامیعدالت نگاه میکنم. در این نگاه میتوانم وجود برخی موضوعات را در این نشریه خالی و یا کم ببینم؛ که در صدر آنها مباحث علم روانشناسی قرار دارد.
ارتباط تنگاتنگی بین مباحث علوم قضائی و حقوقی و همچنین روانشناسی برقرار است؛ چنانچه در بسیاری از مراکز قضائی و یا زندانها، مددکار یا مددکارانی برای کمک به پروندهها و یا اشخاص متهم وجود دارند. بهرهگیری از این ارتباط تنگاتنگ میتواند حتی به کاهش بزه و جرم نیز در جامعه منجر شود. پس بهجا و ضروری است که از دانش آنان که روان را میشناسند و در این حوزه صاحب تجربه و تحصیلات هستند، استفاده شود.
موضوعات حقوقی به طور معمول از منظر روانشناسی نیز قابل بررسی است و با لحاظ کردن این نکته در این هفتهنامهی حقوقی میتوان قدم موثری برای کاهش جرم در جامعه برداشت.
«حامیعدالت» نشریهای است که در ابتدا با رنگهای متناسب و فونت و اندازهی مناسب واژگان، دید مخاطب را جلب میکند. موضوعات مهمی که این هفتهنامه به آن میپردازد، در بیشتر موارد، برای تمامی مردم چه متخصصان رشتههای حقوقی و چه افراد دیگر که شغل یا تحصیلاتی در این رشتهها ندارند، مورد کاربرد است.
یکی از نکاتی که میتوانم از ویژگیهای خوب این نشریه نام ببرم، استفاده از نظرات متعددی است که از کارشناسان گوناگون جمعآوری میکند. وقتی در تحلیل موضوعی، تنها به نظرات یک کارشناس اکتفا نکرده و نظر چند کارشناس گوناگون آورده میشود، ارتباط بهتری نیز بین نشریه و مخاطب برقرار میشود
شخصا به عنوان یک وکیل، از مطالبی که در آن، نظر قاضی و وکیل در کنار یکدیگر قرار گرفته، و نظر سایر کارشناسان نیز در کنار آنها قرار دارد، بهره بیشتری میبرم تا اینکه تنها قضات درباره یک موضوع نظری بدهند و یا تنها وکلا به آن بپردازند.
استفاده از تصاویر این کارشناسان در کنار صحبتهایشان، برقراری ارتباط را آسانتر کرده و درک بهتری نیز از مطالب ایجاد میکند.
این که چنین نشریهای وجود دارد که با دقت نظر حقوقی خود، در این حوزه تخصصی عمل کند، هم برای مردم مفید است و هم برای افراد حقوقدان. تصور میکنم بسیاری از مردم بتوانند با خواندن این نشریه نه تنها دانش حقوقی خود را بالا ببرند که حتی بتوانند چنانچه مشکلی حقوقی دارند، راه حل آن را در مطالب نشریه بیابند.
شخصا با تجریبهای که در بیش از یک دهه کار در وکالت به دست آوردهام میتوانم بگویم که دانش حقوقی بسیاری از مردم ضعیف است و این امر نه تنها زندگی را برای خودشان دشوار میکند، که کار را بر وکیل هم سختتر میکند. این افراد که ممکن است در برخی از نقاط محروم و یا دورافتاده، بیشتر هم باشند، به دلیل ناآگاهی از مسائل حقوقی ابتدایی، حتی گاه، توقعات غیر معقولی نیز ز وکیل خود مطالبه میکنند.
گسترس حامیعدالت و چنین نشریاتی، میتواند در رفع این مشکل موثر بوده و خلا موجود حقوقی در جامعه را پر کند.
امید است در شمارههای بعدی این نشریه، ارتقای بیشتر و درخشش بیشتری را در سال ۱۴۰۰ نظارهگر باشیم.
نشریه «حامیعدالت»، یکی از نشریاتی است که نه تنها بار حقوقی متخصصان رشتههای حقوق، از جمله قضات و وکلا را بالا میبرد، که برای عموم مردم نیز مفید و همچنین، قابل درک است.
برای این نشریه حقوقی میتوان نکات ازندهای را در نظر گرفت که تنها به برخی از آنان اشاره میکنم.
یکی از نکات مثبت «حامیعدالت»، این نکته است که برای بررسی مطالب و موضوعات، به سراغ کسانی میرود، که در بستر مسائل و در دل ماجرا و در میدان عمل هستند. مصاحبه و اخذ نظر از این اشخاص توانسته است مطالب درستتری را پیش روی مردم بگذارد.
از موارد مثبت دیگری که برای این هفتهنامه میتوانم برشمارم، پرداختن به مشکلات روز جامعه است که از منظر حقوقی به آنها میپردازد.
در تهیه بسیاری از مطالب، ارائه نظر وکلا و قضات در کنار یکدیگر، صورت میگیرد. این نکته را میتوان از بلوغ فکری و اندیشهی کامل این هفتهنامه دانست. چرا که نگاه جانبدارانه نداشته و تلاش میکند تا به تمام ارکان دستگاه قضای کشور بپردازد.
امید است در سال آینده، «حامیعدالت»، بیشتر و بهتر از گذشته منتشر شده و در اختیار همگان قرار گیرد.
لیلا محبی*: وقتی سخنی از حامی به میان میآید، حس خوبی که سرشار از حمایت و عنایت است، وجودت را فرا میگیرد؛ هنگامی که عدالت، پسوند این واژه قرار بگیرد، این حس قویتر هم میشود. این مقدمه، توصیف نام شایسته و خوبی است که هفتهنامهی «حامیعدالت» برای خود در نظر گرفته است. با دیدن این نام بر نشریه، در روزنامهفروشی، و در میان دیگر نشریات، گویی تریبونی در برابرت قرار گرفته، برای بیان افکار و عقاید جامعه و اشخاص و انتظاراتی که از جامعه و یا دستگاه عدل و داد کشور دارند.
با اندکی تامل در مورد مطالب مندرج در این هفتهنامه و پرسوجو دربارهی آن، درمییابیم که طرفداران آن از همهی اقشار جامعه هستند. زیرا مطالبی که در آن مطرح میشود، موضوعاتی است که هر یک از ما در هر جایگاهی که باشیم گه گاه از آن عبور کرده و یا شاهد آن بودهایم. مسائل حقوقی و داستانهای دنبالهدار آن سرشار از عناصر و موضوعات اجتماعی و حقوقی است. موضوعات مطرح شده در این مطالب، نشانگر واقعیاتی است که میتوان با قرار دادن خود در صحنههای آنها و درواقع همذاتپنداری با آنها، به تجارب و راهکارهایی دست یافت، که شاید نظیر آنها در زندگی بسیاری از مردم جامعه، وجود داشته باشد. از اینرو یک جور آموزش غیر مستقیم در این مطالب وجود دارد که تاثیر بسزایی نیز خواهد داشت.
ذهن به صورت ناخودآگاه همجهت با آن نوشتهها موضع گرفته و خلأهای خود را با آن نوشتهها پر میکند و فرصتی در اختیار میگذارد، برای اندیشیدن و گاهی دلگرمی با اشخاصی که همدردی آنها را درک میکند.
تعامل یکی از قویترین نقاط برای مخاطبان است که در بعضی از مطالب مشهود است. اطلاعاتی که در مورد مسائل حقوقی در نشریه ارائه میشود، راهکاری برای حل مشکلات مربوطه است و اطلاعات لازم را در این زمینه به مردم، در تمام اقشار حقوقی و غیر حقوقی ارائه میدهد.
این تعامل و ارتباط خوشایند حامیعدالت با مخاطب، تا جایی است که گاهی فرد دلش میخواد به وکالت روی آورد و در این حرفهی جذاب مشغول به کار شود. گاه نیز با خواندن برخی مطالب دیگر و درک دشواریهای رشتهها و حرفههای وکالت و قضا، این احساس فروکش میکند. این بازی با احساس مخاطب، یک ویژگی مهم برای این نشریه حقوقی محسوب میشود.
وقتی مردم بدانند که چنین نشریهی مفیدی در زمینه حقوق، در روزنامهفروشیها وجود دارد، هر شخصی که علاقهمند به مسائل حقوقی است و یا پرسشی حقوقی در ذهنش داشته باشد، میتواند با مراجعه به این هفتهنامه و صرف میلغی اندک، از محتوای مطالب، بهرهمند شود. بنابراین، آگاهیرسانی بیشتر از وجود این نشریه، در سطح جامعه، لازم و ضروری است. در این باره شاید لازم باشد، نخست، توزیع مناسبتری از آن در سطح شهرها وجود داشته باشد تا بتوان راحتتر و آسانتر آن را از روزنامه فروشیهای محل زندگی تهیه کرد.
امید است که همگان، قدردان زحمات دستاندکاران این نشریه باشیم و ارتقای کیفی و کمی آن را در سال ۱۴۰۰ خورشیدی، ببینیم.
* کارشناس ارشد روانشناسی و مشاور