
«حامی عدالت» نشریهای است که از نظر منطقی و علمی، اولویتبندیهای مناسب و بهجایی دارد. از نظر بنده مطالب گوناگون این نشریه، از صفحه نخست، تا پایان آن که شامل سی و دو صفحه است، نظم عقلانی و منطقی را دنبال میکند و به موضوعاتی میپردازد که آگاهیبخشیهای لازم را درباره مسائل قضائی کشور، ارائه دهد. این نشریه در بیان حقایق در حوزهی حقوق و مسائل قضائی، عزم راسخی از خود نشان داده، و با ریشهیابی آسیبهای اجتماعی، در جست و جوی ارتقای دانش حقوقی و قضائی مردم است
به نظر میرسد، انتقال و بیان رویدادهای حقوقی و قضائی در این نشریه، اساس و بنیادی برای یافتن همین ریشهها باشد. با این نگاه، مسائل و مشکلات جامعه نیز به نحو مناسبتری، دیده و معرفی شده، و از سوی مسئولین مربوطه، رفع و رجوع مناسبتری نیز پیدا خواهد کرد.
«حامیعدالت» تلاش میکند تا بدون حاشیهسازی و پراکندهگویی، از فرصت و مجالی که در اختیار دارد، نهایت بهره را برده و بیهوده وقت مخاطبش را نگیرد. این شیوهی صریح و بیان حقایقی که در جامعه وجود دارد، یکی از ویژگیهای خوب و شایستهی این هفتهنامه است.
به نظر من دانشجویان حقوق و متخصصان و کارشناسان رشتههای حقوق در کشور، تنها مخاطبان این نشریه نیستند؛ بلکه تمامی جوانان و دانشجویان و یا افرادی که خواهان قرارگیری در جریان رویدادها و تحلیلها و نقطهنظرات حقوقی که پایه و اساس آگاهی زندگی امروزی جامعه را تشکیل میدهند، هستند. چرا که با مطالب متنوع این نشریه در حوزه حقوق و قوانین، افراد و اقشار مختلف جامعه نیز، میتوانند با دنیای حقوقی کشورشان که به احقاق حقوق آنان نیز کمک میکند، آشنا شوند.
سالها در کلاسهای درس دانشگاهها با دانشجویان رشتههای حقوق نیز، کار کرده و تدریس دروس مربوط به جامعهشناسی را ارائه کردهام، و با شناخت و تجربهای که در کار با این عزیزان به دست آوردهام، میتوانم بگویم که «حامی عدالت»، مانند یک کتاب درسی بهروز و نوعی دفترچه آموزشی حقوقی محسوب میشود. مسائل مطرح شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته در این نشریه برای این دسته از دانشجویان و همینطور افرادی که مشاغل حقوقی، و یا قضائی دارند، از جمله وکلا و قضات، میتواند نه تنها مورد استفاده باشد، که الهامبخش نیز باشد. این مهم شاید برای وکلای جوانی که در حال آموزش در دورههای کارآموزی هستند، مفیدتر هم باشد.
امروزه با تفکرات جدید سیستم قضائی، مسئلهی عدالت و عدل و داد حقیقی، به شیوهای متفاوت بیان میشود که حامی عدالت نیز، با نگاهی دقیق، مطالب و محتوای خود را در این راستا سر و شکل داده و در اختیار مخاطب قرار میدهد.
یکی از اشکالات وارده به این نشریه، نداشتن دسترسی مناسب به نسخهی اینترنی و مجازی آن است. متاسفانه حتی در سایت خود نشریه نمیتوان پیدیاف و یا مطالب آن را مشاهده کرد و حتی نمیتوان به محتوای قابل توجهی از آن دست یافت.
نکتهی دیگر اینکه حتی نسخه مکتوب و چاپشده این نشریه نیز، در تمامی روزنامهفروشیها قابل دسترسی نیست و نمیتوان به راحتی آن را تهیه کرد و خرید. به عنوان نمونه در تهران و در حوالی میدان تجریش، دستکم پنج یا شش روزنامهفروشی وجود دارد که تنها یکی از آنها هر یکشنبه این هفتهنامه را روی گیشه خود دارد، و مابقی روزنامهفروشیها در این منطقه، این نشریه را نمیفروشند. حتی چندین بار از برخی از روزنامهفروشیها جویای حامی عدالت شدهام و پاسخ این بوده است که نشریه به گیشه آنان ارسال نمیشود.
نمیدانم که شمارگان نشریه پایین است که این مشکل وجود دارد، و یا دلیل دیگری این مشکل را به وجود آورده است، ولی هر چه هست باعث شده تا دسترسی به نشریه، با مشکلاتی همراه شود و به این ترتیب، به نحو شایسته و مناسب که درخور چنین نشریهای باشد، به دست مخاطبانش نرسد. اگر تدابیری اتخاذ شود که نشریه آسانتر و سادهتر در اختیار خریداران و مخاطبانش قرار بگیرد، استفاده بهینه نیز از آن خواهد شد.
مطالبی که در این هفتهنامه منتشر میشود، همچون کارهای تحقیقاتی، ابعاد مختلفی را دنبال میکند که علاوه بر نوشتار مناسب و خوب، تحقیقات دقیقی را نیز در بردارد. این دقتنظر میتواند حتی به ورود پروندههای کمتری به دادگاهها و مراجع قضائی بینجامد.
باید در نظر گرفت که تنها افرادی که از مطالعه بیبهره هستند، وارد زندانها نمیشوند، بلکه بسیاری از آنان افراد تحصیلکردهای بوده که اهل مطالعه نیز هستند، پس نباید از خواندن و استفاده از مطالب این نشریه حقوقی، به دست این افراد نا امید بود.
امید است، ما ایرانیان، ارتقا و رشد همهجانبه حامی عدالت را در سال جدید و از بهار ۱۴۰۰ بیش از گذشته، شاهد و ناظر باشیم.
«حامیعدالت» نشریهای حرفهای است و این از نظر محتوا، صفحهبندی، رنگهای به کار گرفته شده، به خوبی پیداست.
شخصا برخی از مقالات نشریه را خواندهام و ازآنها استفاده کردهام. این نشریه تخصصیست ولی قابل استفاده برای همگان است. به مسئولین این هفتهنامه توصیه میکنم که تجربهای که در گذشته، در خصوص یکی از نشریات حقوقی رخ داد، برای این نشریه رخ ندهد. در زمان یکی از روسای پیشین قوه قضائیه، نشریهای منتشر میشد که در آخر، تنها به حیف و میل کاغذ و صرف بیتالمال منجر شد. آنچه تا کنون در هفتهنامه «حامی عدالت» منتشر شده و در اختیار مردم قرار گرفته، انصافا خوب و کاربردی است و در صورتی که این روند ادامه پیدا کند، در آینده نیز نشریهای خوب و موثر به دست مردم خواهد رسید.
پیشنهاد من در اینباره این است که چنین نشریهی پرمحتوایی به صورت نسخه الکترونیک، و مجازی، حتما به طور فراگیر، در اختیار مردم قرار داده شود. شاید در حال حاضر، تهیه نسخه چاپی برای این نشریه، یا دستکم تهیه آن در شمارگان بالا، نوعی اسراف باشد. با در نظر گرفتن گرانی کاغذ در شرایط فعلی، تهیه نسخه چاپی و مکتوب، مقرون به صرفه به نظر نمیرسد. این نوع انتشار ممکن است با صرف بیتالمال همراه باشد؛ از این رو میتوان از نسخه الکترونیک آن بهره بیشتری برد.
خوشبختانه هماکنون حتی در بیشتر روستاهای دورافتاده هم مردم امکان استفاده از اینترنت را دارند. حیف است که با محدود کردن این نشریه به توزیع نسخ چاپی، همه مردم در همه جای ایران، امکان استفاده از چنین نشریهای را نداشته باشند. بهتر است با انتشار الکترونیکی و مجازی، حامیعدالت را به دست همگان رساند. این نوع توزیع در حال حاضر برای همگان بهتر، مناسبتر و قابل دسترستر است.
بهناز آرون*: با خوانش چند شماره از هفتهنامه «حامیعدالت»، نکات مثبتی به نظر بنده رسید که برخی از آنها را به منظور ارتقا و پیشرفت کیفی هر چه بیشتر نشریه، بیان میکنم.
از جمله مزیتهای این هفته نامه، تنوع موضوعاتی است که در نظر میگیرد. این تنوع در موضوعات میتواند برای مخاطب جذاب بوده و انگیزه او را برای خواندن تمامی مطالب نشریه وزین حامیعدالت بالا ببرد.
پرداختن به ابعاد مختلف عدالت از نگاه مجریان عدالت، در جایگاههای متفاوت، یکی دیگر از این مزایاست. به این معنی که درباره موضوعهای مختلف حقوقی، ممکن است دیدگاه قضات و دیگر حقوقدانان، مانند وکیل، در کنار هم قرار بگیرد. همین نکته موجب جذب مخاطب شده و او را وادار میکند تا هر هفته با پرداخت اندکی پول، آنهم به قیمت پنج هزار تومان که به راستی و انصافا، امروزه از پایینترین مبالغ محسوب میشود، این نشریه را تهیه کند و بخواند.
از سوی دیگر این روش بررسی موضوعات، با دیدگاه مشاغل مختلف حقوقی، باعث میشود تا مخاطب به طور موازی با زاویه دید تمامی دستاندرکاران عدالت، یعنی وکیل، حقوقدانان و قضات، آشنا شود.
نکتهای که در این باره میتواند مفید باشد، این است که در هنگام تحقیق و دریافت نظرات قاضی و حقوقدانان دربارهی یک موضوع، مخاطب میتواند همزمان به تشخیص دیدگاه این کارشناسان از ابعاد مختلف بپردازد و به روشنی، درک درستی از موضوع مورد نظر و موارد پیرامون آن موضوع مربوطه پیدا کند.
این نکته از این رو قابل تامل است که قاضی و وکیل، به طور معمول نگاه متفاوت و زاویه دید مختلفی نسبت به یک موضوع دارند، و با کنار هم قرار دادن نظرات این دو، میتوان به نتیجه درستی از موضوعات رسید.
* کارشناس ارشد حقوق جزا و جرمشناسی، دادیار دادسرا
حجهالاسلام موسیالرضا اصغریان*: بسیار نام برازندهای برای نشریه برگزیده شده است. الحمدا… نشریه، در راه مبارزه با فساد، مسیر خوبی را انتخاب کرده است. کدام انسان را در روی زمین میشناسید که حامی عدالت نباشد؟ اصلا یکی از شعارهای اصلی انقلاب ما عدالت بوده است. امیدوارم افقی که مد نظر نشریه است، این باشد که همه ایرانیان، حامی عدالت باشند. این مهم محقق نخواهد شد مگر اینکه گامهای استواری برداشته شود؛
گامهایی در مسیر تحقق عدالت، آن هم بدون در نظر گرفتن مناسبات و روابط، که البته مسیر سختی خواهد بود. قطعا منافع برخی که به دنبال سیطره قدرت خود بر جامعه هستند، به شما اجازه گام برداشتن در این مسیر را نمیدهد، همانطور که به طور حتم، تا کنون نیز در این راه، با دشواریهایی در این مسیر مواجه بودهاید.
البته عدالت فقط مربوط به امور قضائی نیست و وجوه متعددی دارد. بدیهی است مهمترین علت برخی نابسامانیها در کشور، فاصله گرفتن از آرمان عدالت است. از این نکته هم نباید مغفول ماند که امروزه واژه عدالت، توسط شیطان و سربازانش تخریب شده و لازم است تا برای بازگرداندن مسیر به سوی عدالت حقیقی تلاش بیشتری کرد. نقش رسانهها از جمله «حامیعدالت» در این بازگردانی، میتواند بسیار موثر باشد.
برای دستاندکاران هفتهنامه حقوقی «حامیعدالت»، که چنین راهی را انتخاب کردهاند، که راه همه انبیاء و اولیاء الهی است، از درگاه خدای متعال توفیق روزافزون خواستارم.
* پژوهشگر دینی